Weekblad deGouda digitaal

Liveblog: Kabinet presenteert vandaag ‘spoorboekje’ voor de komende maanden

De cijfers tonen aan dat het virus langzaam wegebt, maar we moeten nog even volhouden. Volhouden, zodat we niet een nieuwe vlaag van het virus tegemoetgaan, volhouden om de mensen om je heen en ook jezelf te beschermen en volhouden om te voorkomen dat de ondernemers nog langer dicht moeten blijven.

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 41.319
Aantal doden in Nederland: 5.204patiënten overleden
Aantal ziekenhuisopnames: 11.153

 

Update 19:35 uur:

Mark Rutte: ”Het lijkt gevoelsmatig soms al veel langer, maar het is toch echt minder dan 2 maanden dat ik de televisietoespraak hield over de toestand van de coronacrisis.

We hebben ondertussen wat bereikt met elkaar, zeker in de ziekenhuizen veranderen de cijfers al een paar weken in weken in gunstige wijze.

Nu we iets verder zijn in deze overgangsfase kunnen we volgende stappen zetten, stappen die iedereen in ons land de ruimte geeft om weer plannen te maken. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. De winst-waarschuwing: we kunnen Nederland alleen van t slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen en zich aan de regels blijft houden.”

Hugo de Jonge: ”Wanneer is dit voorbij? Wanneer is dit virus niet meer allesbepalend voor onze samenleving? Dat is pas als er een vaccin is. We moeten nu naar een controlefase, in afwachting van een vaccin.

De drie ankerpunten:

–  Kwetsbaren zo goed mogelijk beschermen

–  Meer zicht krijgen op de verspreiding van het virus

–  Zorgen dat de zorg het aan kan

Blijf altijd thuis als je klachten hebt. Bij benauwdheid of koorts blijven alle huisgenoten thuis. Vermijd drukte en houd de 1,5 meter aan. Wees extra voorzichtig als je 70 of ouder bent. Was je handen. Zolang er geen vaccin is, zal het virus blijven voorkomen en zullen er mensen ziek blijven worden. De IC’s zullen opgeschaald worden naar 1700 plekken. Het bezoekverbod in de verpleeghuiszorg willen we stap voor stap versoepelen. Tijd van leven is niet het enige wat telt, ook kwaliteit van leven doet ertoe. We doen dit voorzichtig op verschillende locaties in het land, vanaf maandag.

Ook als je niet in de risicogroep valt kun je de mensen om je heen wel besmetten.

Rutte: ”Bijna alles wat ik hierna ga zeggen is onder de voorwaarde dat het ook kan. Twee belangrijke criteria worden gebruikt: de effecten op de zorg en de effecten van de drukte op straat.”

Besluiten:

Per 11 mei:

– gaan als aangekondigd de basisscholen en de kinderopvang weer gedeeltelijk open

– kunnen ook de meeste mensen met contactberoepen weer aan de slag: bijvoorbeeld kappers, rij-instructeurs en masseurs. Er wordt dan wel gewerkt op afspraak en met de 1,5 meter regel voor de klanten

– mag iedereen boven de 18 jaar buiten sporten. Geen contactsporten en thuis douchen

– kunnen de bibliotheken weer open


Per 1 juni: 

– als dit kan, dan zal het voortgewijs onderwijs weer starten

– mogen de terassen weer open, als iedereen aan een tafeltje zit en 1,5 meter afstand houdt

– mogen restaurants, cafés, bioscopen etc. binnen maximaal 30 mensen ontvangen met 1,5 meter afstand

– mogen musea ook weer open, mits de bezoekers de kaarten vooraf  kopen

Per 15 juni:

– willen we het middelbaar beroepsonderwijs weer de gelegenheid geven om praktijkexamens af te nemen

Per 1 juli:

– wordt het getal van 30 personen naar 100 verhoogd voor alle bovenstaande punten

– mogen ook de gemeenschappelijke wc’s, douches en campings weer open.

Per 1 september:

– mogen onder andere (als alles goed gaat): sportscholen, sportkantines, casino’s en sekswerkers weer open.  De contactsporten en de binnensporten kunnen ook weer uitgeoefend worden. Voor sportscholen geldt dat we met de branche bekijken of het verantwoord is om open te gaan.

”Een cruciale factor in dit verhaal is het verkeer en vooral het ov, de drukte in het openbaar vervoer is niet te vermijden. Ga op een mooie dag niet allemaal met de tram naar het strand, reis zoveel mogelijk buiten de spits en vermijd drukke plekken.

We moeten allemaal zoveel mogelijk thuiswerken. Belangrijk is om te kijken naar werktijden en openingstijden, zodat het niet te druk wordt op de weg. Specifiek voor het ov geldt dat de capaciteit omhoog moet, het ov mag vanaf 1 juni weer de volledige dienstregeling rijden. Als de bussen en treinen weer voller raken, zal de 1,5 meter afstand lastig worden. In de tram, trein, bus en metro zal daarom iedereen vanaf 1 juni een mondkapje moeten dragen, dit is verplicht. Iedereen moet zelf zorgen voor een mondkapje.

Ik realiseer me heel goed dat we vandaag veel mensen blij maken, maar ook teleurstellen. Ik snap dat het hard kan binnenkomen dat niet alle ondernemers aan het werk kunnen of open kunnen gaan. Bij de uitwerking van het tweede economische steunpakket wordt er rekening gehouden met deze ondernemers.

We varen op zicht, dat geldt ook voor de stappen die we zullen gaan zetten. Voor vragen kun je terecht op de website van Rijksoverheid.

Het is onmogelijk om met een paar besluiten iedereen tevreden te maken. We moeten dit samen blijven doen, met 17 miljoen mensen. Deze fase vraagt nog meer verantwoordelijkheid en samenwerking.”

 

Update 15:50 uur: Mexicaans restaurant Xochimilco gaat vanaf morgen ook bezorgen in Gouda.

Update 15:47 uur: Nationale Zorggids: Sinds het begin van de coronacrisis, half maart, in ons land zijn er veel minder orgaantransplantaties uitgevoerd dan gebruikelijk. Normaal gesproken vinden er ongeveer 78 orgaantransplantaties (na een overlijden) per maand plaats. In april waren dat er 29; een afname van 63 procent. Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Update 14:45 uur: KHN (Koninklijke Horeca Nederland) meldt via Facebook dat zij goede gesprekken hebben gevoerd in Den Haag. Vanavond rond 19:00 uur wanneer de persconferentie wordt gehouden zal er meer worden verteld.

Update 14:33 uur: De Telegraaf meldt: Spanje meldt opnieuw een hoger aantal dagelijkse sterfgevallen door het nieuwe coronavirus. Het officiële dodental is woensdag toegenomen met 244 sterfgevallen. Daarnaast meldde het ministerie van Volksgezondheid in Madrid 996 nieuwe besmettingsgevallen.

Update 14:00 uur: Vandaag zijn er 27 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 36 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 41.319 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Update 13:00 uur: Appel & Ei aan de Korte Tiendeweg gaat op maandag 11 mei weer open.

 

Update 10:40 uur: De jeugdavondvierdaagse kan uiteraard niet doorgaan vanwege het Coronavirus dit jaar. Men kan wel zijn of haar medaille ophalen die van plan was om mee te lopen.

Update 07:45 uur:  Het kabinet komt vanavond met een opzet voor versoepelingen van de coronamaatregelen voor de komende maanden. Mogelijk kunnen kappers volgende week hun zaak weer openen. Bij klachten zullen ze getest worden. Ook wordt mogelijk bekendgemaakt dat horecaondernemers hun terrassen vanaf 1 juni kunnen openen. De middelbare scholieren gaan waarschijnlijk vanaf 1 juni weer naar school. De persconferentie is vanavond vanaf 19.00 uur live te volgen bij de NOS.

Wellicht zien de terrassen op de Markt in Gouda er zo uit na 1 juni.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl