Weekblad deGouda digitaal

Liveblog: kan een smartwatch het virus herkennen?

We hebben iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De essentie van de aanpak is: het virus maximaal controleren waarbij we vooral kwetsbare groepen willen beschermen. Als mensen geen contact hebben, dan kunnen ze anderen niet besmetten en verspreidt het coronavirus zich niet. Rutte tijdens de persconferentie op dinsdag 7 april: “Geen onnodige reizen en geen onnodig grensverkeer. Ik doe een beroep aan iedereen om Pasen thuis te vieren”, verduidelijkte Rutte. “Blijf thuis”, zei hij vervolgens in verschillende talen. Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat in de hand te houden, zei Rutte. “Dat is positief, maar we moeten nu volhouden. We zijn op de goede weg, we moeten dit samen doen en blijven volhouden.”

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 28.153
Aantal doden in Nederland: 3.134 patiënten overleden
Aantal ziekenhuisopnames: 9.127

 

Update 19:55 uur: De belangrijkste boodschap voor de Nederlandse bevolking blijft voorlopig: „Hou vol.” Het dragen van mondkapjes door iedereen, vindt het kabinet onnodig en onverstandig. Premier Rutte doet nog geen mededelingen over het terugschalen van de intelligente lockdown die nu tot en met 28 april geldt. „Het is volkomen logisch dat iedereen zich dat afvraagt. De maatschappelijke en economische impact is gigantisch. Bijna bovenmenselijk veel gevraagd van onder meer zorg en onderwijs. Ik begrijp volkomen dat mensen vurig hopen op versoepeling.” Lees het hele artikel hier.  

Update 18:20 uur: Vanavond is burgemeester Pieter Verhoeve te zien bij Op1 op NPO1.

Update 17:50 uur: In Gelderland zijn in één dag tijd 119 inwoners positief getest op het coronavirus. Daarmee is het na Zuid-Holland de provincie waar het aantal besmettingen het hardst stijgt. In voormalig crisisgebied Noord-Brabant zijn ‘slechts’ 115 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dit meldt de Gelderlander. 

Update 16:36 uur: Hoe het coronavirus de wereld overneemt.

 

Update 16:23 uur: ”Bijna tweehonderd woningcorporaties maken officieel bezwaar tegen een forse belasting die ze jaarlijks moeten ophoesten.” Dit meldt de Trouw.

Genoeg is genoeg, zeggen woningcorporaties. Jaarlijks vloeit er onder de noemer verhuurderheffing 1,7 miljard euro aan huuropbrengsten direct naar de staatskas. En dat al zes jaar lang. Bouwen, verduurzamen, renoveren; het komt er allemaal door in de knel, zeggen ze. Vandaag dienen bijna tweehonderd corporaties officieel hun beklag in bij de Belastingdienst. Hester van Buren, aanjager van de actie en bestuurder van de Amsterdamse corporatie Rochdale, legt uit waarom. Lees verder op de website van Trouw. 

 

Update 15:26 uur: De huurverhoging wordt helaas niet geschrapt, wat betekent dat huurders het nog moeilijker gaan krijgen.

Update 15:20 uur: Het NOS meldt: De kans is groot dat we nog jaren moeten leven met de anderhalvemetersamenleving. Mogelijk tot in 2025 moeten we rekening houden met corona-uitbraken, waarschuwt een studie van een vooraanstaande groep Harvard-onderzoekers.

Lees het volledige artikel hier. 

Update 14:00 uur: Vandaag zijn er 188 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 189 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Dit zien we ook na dit paasweekend vooral bij het aantal overlijdens. Er zijn in totaal 734 besmettingen bijgekomen. Dat is aanzienlijk lager dan de afgelopen dagen.

Tot nu toe zijn er 28.153 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die in de rapportage genoemd worden

 

Update 12:46 uur: Vanavond is er een digitale raadsbijeenkomst die zal gaan over bouwplannen op de Blokker en de Van Loon locaties.

 

Update 12:13 uur: Visgilde Gouda houdt een bezorgactie voor de thuisblijvers.

Update 10:00 uur: Het testbeleid in de wijkverpleging en in de verpleeghuizen komt maar moeizaam van de grond. Het algemene beeld uit de vele meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden: er zijn te weinig tests, het duurt lang voor een aanvraag daadwerkelijk tot een test leidt, en het kost personeel grote moeite en soms overredingskracht om zich te kunnen laten testen. Dat stelt beroepsgroep V&VN.

Bovendien blijven er tekorten aan mondmaskers, schorten en andere beschermende middelen. Veel zorgmedewerkers voelen zich daardoor een potentiële “superverspreider” van het virus – onder kwetsbare patiënten, maar ook onder collega’s en de eigen familie thuis.

Lees meer op de website van Nationale Zorggids.

Update 09:49 uur: Gisterenavond kreeg het personeel en de bewoners van De Hanepraij een leuke verassing.

Update 09:40 uur: Nu.nl: Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoeken of smartwatches die Google-zusterbedrijf Verily heeft geleverd voor onderzoek naar parkinson, ook gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar het coronavirus. Mogelijk kan een coronageval in een vroeg stadium herkend worden met de gegevens die de sensoren van het horloge verzamelen, zei onderzoeker Bas Bloem dinsdagochtend in het Radio 1 Journaal.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl