Weekblad deGouda digitaal

Liveblog: Woningsdag quiz en vanavond nieuwe persconferentie

Vanavond om 19.00 uur maakt het kabinet in een persconferentie het besluit over de coronamaatregelen bekend. De live-uitzending van de NOS is te zien op NPO 1, NPO Start, NOS.nl en de NOS-app.

 

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 34.134
Aantal doden in Nederland: 3.916 patiënten overleden
Aantal ziekenhuisopnames: 9.897

Update 19:18 uur: Mark Rutte: ”We staan voor duivelse dillema’s, waar ik de afgelopen dagen mee heb geworsteld. Ik heb eerder gezegd dat alle maatregelen alleen geleidelijk kan worden teruggedraaid. Elk stapje moet duidelijk zijn. Waar staan we nu? De cijfers zijn hoopgevend, maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog. De situatie in de pleeghuizen is nog steeds zeer zorgwekkend, doordat de reguliere zorg stil staat. Ondertussen vragen mensen zich af wanneer de economie van slot kan. Mensen vragen zich af wanneer zij weer naar opa en oma kunnen en wanneer ze kunnen sporten. Ondernemers vragen zich af wanneer ze weer open mogen. Een versoepeling kan er voor zorgen dat er een tweede golf komt. Meer slachtoffers, meer uitgestelde operaties van mensen met andere ziektes. Zelfbeheersing is belangrijk. Zeker is wel dat voorzichtigheid nu beter is dan spijt achteraf.

Kan de samenleving het aan?

We moeten ons goed realiseren dat we aan het begin zijn van een nieuwe fase, waar zich meer onzekerheden voordoen dan zekerheden.
Op basis van advies van deskundigen hebben we in een paar weken bereikt dat het virus zich minder verspreidt, dit moeten we volhouden.

Besluiten van vandaag:

1. Onderwijs -> De basisscholen, primair onderwijs, speciaal onderwijs en de kinderopvang zullen na de vakantie weer open gaan. De kinderen in het basisonderwijs gaan voor de helft van de tijd naar school. De ene groep in de ochtend en de andere groep in de middag. Dit is vanaf 11 mei. Jonge kinderen raken minder snel besmet, de anderhalve meter voor deze groep is niet van toepassing. De leerkrachten en het personeel in de kinderopvang krijgen dezelfde testmogelijkheden als zorgpersoneel. Leerkrachten die in een risicogroep vallen zullen niet voor de klas gaan staan en kinderen met klachten zullen niet naar school gaan. Het voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op een 1,5 meter school.
2. Sport -> Individueel sporten kan: bijvoorbeeld hardlopen en fietsen mag en kan. Kinderen t/m 12 jaar mogen in de buitenlucht in teamverband trainen en er mogen geen officiële wedstrijden plaatsvinden. Jongeren tot en met 18 jaar krijgen meer mogelijkheid om buiten te sporten met 1,5 meter. Onderlinge potjes kunnen, zolang de 1,5 meter kan worden gehandhaafd. De gemeente zal hierin de regie nemen en samen met sportclubs kijken naar de mogelijkheden.
3. Evenementen -> Deze gaan niet door tot 1 september. De risico’s van de komende maanden kunnen we niet aan. Dit jaar dus geen 4-daagse, geen Pinkpop en geen betaald voetbal tot 1 september.
4. Contactberoepen -> Bijvoorbeeld kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten zijn niet mogelijk. Bezoekersregeling verpleeghuizen -> Dit verandert ook niet, hoe pijnlijk en moeilijk dit ook is. Het is noodzakelijk om de ouderen zo goed mogelijk te beschermen.
5. Basisregels -> De basisregels blijven ook tot na april de basisregels. Blijf zoveel mogelijk thuis, werk zoveel mogelijk thuis, doe geen boodschappen met het hele gezin, was je handen zo vaak je kunt.

Wij vragen nog meer discipline en doorzettingsvermogen. Uiteindelijk is dit een virus en het enige wat we zeker weten is dat een virus over kan springen. Vandaag verlengen we de maatregelen tot 20 mei. In de week voor 20 mei komt er een nieuw beslismoment. Dit coronavirus is de meest bedreigende periode die we zullen meemaken. Ik heb hier de afgelopen dagen ongelofelijk mee geworsteld. Ik wil heel graag zeggen dat we weer alles mogen. Tegelijkertijd gaat het niet alleen om de maatregelen en de versoepelingen, het gaat er ook om hoe we er als samenleving mee om gaan. Als we de maatregelen niet aanhouden dan vergroten we de risico’s weer.”

Jaap Dissel: ”Een van de dingen die al snel bleek is dat het aandeel kinderen met infecties beperkt is. In de leeftijdsgroep 0 t/m 12 jaar zien we maar 0,7% bijdragen aan het virus. 137 bemonsteringen van kinderen met griepachtige klachten bleken negatief. Het RIVM doet een aantal onderzoeken gericht op de overdracht binnen huishoudens. De onderzoeken zullen doorlopen als de scholen opengaan. Deze tonen aan dat binnen huishoudens kinderen minderen waren aangedaan. Zij zijn sneller ontvangers van het virus dan overdragers. Elke paar jaar zullen er bevolkingsbemonsteringen (10.000) personen worden getest om te kijken of de afwering tegen het virus op orde is.”

 

Update 19:00 uur: Sander van Wulp: ”Het virus kan zo weer om zich heen grijpen, er zullen beperkt versoepelingen aangekondigd worden. Ik moet uitkijken niet te veel te verklappen, maar we weten dat er een versoepeling zal plaatsvinden voor de basisscholen, op het gebied van sporten zal er meer mogelijk zijn. We gaan nog heel lang te maken krijgen met de maatregelen voor het coronavirus.”

Update 17:17 uur: NOS: Het kabinet heeft besloten dat basisscholen op 11 mei weer open mogen. Dat bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. De opening is dan na de meivakantie en dat is in lijn met het advies van het OMT, het Outbreak Management Team.

Update 16:08 uur: Om te voorkomen dat coronapatiënten na corona of na hun ontslag op de intensive care in een vacuüm belanden, hebben de landelijke zorginstellingen SRN Revalidatie en TopzorgGroep in samenwerking met Van der Valk Hotels een protocol ontwikkeld voor triage. Het protocol is afgelopen week getest en wordt vandaag officieel in gebruik genomen in diverse ziekenhuizen in Nederland. Dit meldt SRN Revalidatie.

Lees het volledige artikel hier. 

Update 15:10 uur: Vandaag zijn er 118 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 165 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 34.134 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Op de dinsdagen is het aantal meldingen van opgenomen en overleden patiënten de afgelopen periode vaak het hoogste van de week. Dat is te verklaren doordat meldingen van op vrijdag, zaterdag en zondag opgenomen en overleden patiënten op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het  aantal gemelde overleden patiënten.

Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

 

Update 14:13 uur: Help GGD Midden-Holland met een onderzoek in de strijd tegen het coronavirus.

 

Update 13:23 uur: Robo Kappers Gouda zorgt voor haarverf die zij normaal bij je gebruiken tijdens een knipbeurt.

 

Update 13:10 uur: Binnenkort is er een virtuele popquiz georganiseerd door de Theaterbakkerheij. Deze zal plaatsvinden op 2 en 16 mei van 20:00 tot 22:00 uur.

Update 12:09 uur: Bewonder de tulpen op de Raam deze lente.


Update 10:46 uur: Volgens een Duitse onderzoeker is het Coronavirus niet overdraagbaar via voorwerpen. Klik hier voor het hele artikel.

Update 09:33 uur: De locatie waar de stroomvoorziening voor noodbeademing in ziekenhuizen wordt gemaakt.

Update 09:23 uur: Het Radboudumc gaat met het UMC Utrecht onderzoeken of een vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccin) bij ouderen van 60 jaar en ouder de kans op infectie met het coronavirus verkleint, of dat het de ernst van de symptomen vermindert als er toch een infectie optreedt. In totaal kunnen 1600 ouderen deelnemen aan het onderzoek. De helft van de deelnemers aan het onderzoek krijgt het vaccin, de andere helft niet. Dit meldt het Radboudumc.

Lees het volledige artikel hier. 


Update 08:45 uur: Koningsdag op 27 april wordt omgetoverd tot Woningsdag en daar speelt de Goudse Cheese Experience op in. Een woningsdagquiz die live wordt uitgezonden via het YouTube kanaal Binnenstad Gouda. De quizmaster is Evert Josemanders die vroeger een kinderprogramma had bij GoudaTV.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl