Weekblad deGouda digitaal

Maaike Ouboter even terug in Gouda

Gouda – De Goudse Maaike Ouboter werd vijf jaar geleden bekend met haar deelname aan het programma ‘De Beste Singer Songwriter Van Nederland’. Zij raakte de jury met haar eigen geschreven nummer ‘Dat ik je mis’. Sindsdien is er veel veranderd in het leven van Maaike. Eind februari start ze met haar nieuwe theatertour, waarmee ze ook naar Gouda komt.

Maaike begint te vertellen: “Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Ik leerde piano spelen en op mijn veertiende kreeg ik mijn eerste eigen gitaar. Ik leerde van alles. Maar ik was er nooit zo heel bewust mee bezig, het hoorde er gewoon bij. Thuis zongen we ook altijd, gezellig met zijn allen tijdens het afwassen.” Maaike studeerde in Australië en keek daar naar het eerste seizoen van het programma ‘De Beste Singer Songwriter Van Nederland’. “Ik vond dit een heel mooi programma, het was niet zo’n grootse show, maar juist heel klein en integer. Dus ik dacht als ik ergens aan mee doe, dan is dat het wel. Eenmaal terug in Nederland was ik vrij en had ik tijd voor nieuwe dingen. Mijn vrienden wilden dat ik me zou opgeven, maar ik vond dat eigenlijk niet zo nodig. Mijn vrienden kwamen met het argument: wat heb je te verliezen? Daar had ik geen antwoord op en dus heb ik de stap toch maar gezet en dat pakte goed uit.”

Schrijven
Tijdens het tv-programma werd ze bekend met haar nummer ‘Dat ik je mis’. “Ik schreef nog helemaal niet zo lang in het Nederlands en had maar drie eigen liedjes geschreven, tijdens een cursus in Amsterdam. Een van die drie koos ik uit voor ‘De Beste Singer Songwriters Van Nederland’, ‘Dat ik je mis’ vond ik het meest bijzonder.’’ Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden, maar nog steeds kan Maaike ervan nagenieten. Podiumervaring had ze wel al, doordat ze als klein meisje op het Jeugdtheaterhuis in Gouda zat. “Maar ik merk dat ik sinds het programma toch wel gegroeid ben in het zingen en schrijven van liedjes”, vertelt Maaike. “Ik hou er van om me ergens volledig in te storten. Je maakt met een hele leuke groep mensen elke week weer nieuwe dingen, daar heb ik toen echt ontdekt dat ik het schrijven zo ontzettend leuk vind en nog heel lang wil doen.”

‘Dat ik je mis’
“Ik vind het heel bijzonder om iets te maken waar andere mensen hun eigen verhaal in herkennen. Mijn nieuwe theatertour gaat daar ook over. Over verhalen vertellen en horen, en hoe jij dat mee pakt. Je kijkt altijd door je eigen bril en mensen halen er altijd iets uit wat ze zelf herkennen.” Dit merkte Maaike ook met haar nummer ‘Dat ik je mis’. Veel mensen herkenden zichzelf erin. “Ik vind het mooi dat het nummer niet voor mij alleen is.” Dat komt volgens Maaike ook omdat het Nederlandstalig is. “Mensen begrijpen het verhaal beter omdat het je eigen moedertaal is. Je kan dan tussen de woorden door het verhaal begrijpen. Wat het ook voor mij leuk maakt om het te schrijven. Ik kan daardoor woorden weglaten en mensen begrijpen nog steeds waar het verhaal over gaat”, aldus Maaike.

Bekend terrein
Maaike woont tegenwoordig in Amsterdam. Met haar theatertour staat ze in april ook in Gouda. “Het voelt echt als thuis komen. Ik ken de gangen van het theater nog zo goed. Toen ik op het Jeugdtheaterhuis zat deden we daar de première en ik heb op een blauwe maandag ballet gedaan en ook toen trad ik daar op. Ik vind het dus heel erg leuk om daar weer even terug te zijn.” Niet alleen de oude bekenden maar veel meer mensen weten inmiddels wie ze is. “Ik vind het dan ook soms best moeilijk om dichtbij mezelf te blijven. Ik probeer me juist niet heel bewust te zijn van hoeveel mensen mij kennen. Ik denk dat ik zo goed bij mezelf blijf en vriendelijk ben naar de buitenwereld, en dat vind ik juist heel belangrijk.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl