Weekblad deGouda digitaal

Marktkoopman Henk de Graaf: ‘Gouda heet wel een stad, het is natuurlijk een dorp’

Gouda – De gezelligheid, het praatje dat je met de mensen maakt en de band die je opbouwt met klanten; voor Henk de Graaf vormen die aspecten de charme van de markt. Hij is er elke zaterdag te vinden met zijn twintig meter lange viskraam.

In 2000 is hij gestart als marktkoopman. Visspecialist H. de Graaf uit Spakenburg levert alles wat er op visgebied te krijgen is: gestoomd, gebakken en vers. De meeste producten heeft hij in zijn kraam, zo niet dan kunnen ze worden besteld. Vooral na de zomervakantie, als mensen in andere landen een bepaald soort vis hebben gegeten, komen ze bij hem met de vraag of hij die ook verkoopt. Heeft hij die niet, dan bestelt hij de vis. Het gaat om een stukje service, dat vindt hij belangrijk.

Schoon en fris
Niet alleen op zaterdag, ook op andere dagen is Visspecialist H. de Graaf op markten te vinden; op dinsdag staat hij in Doetinchem, op woensdag in Gouda Goverwelle, op donderdag in het centrum van Gouda en op  vrijdag in Geldermalsen. Kwaliteit is voor hem een eerste vereiste. Alle vis is gekoeld, de wagen ziet er schoon en fris uit.

Band
“Je hebt op de markt een bepaalde band met klanten. Je krijgt te horen wat ze meemaken, de leuke verhalen zoals trouwerijen en geboorten, maar ook de scheidingen. Je hoort het allemaal. Sommige klanten komen op een vaste tijd, en je raakt met ze aan de praat. Door de jaren heen bouw je een band met ze op. In de zeventien jaar dat ik in Gouda sta, ken ik zoveel mensen. Gouda heet dan wel een stad, maar het is natuurlijk een dorp”, vertelt Henk de Graaf, zelf ook een gezellige prater.


‘Kou lijden, hoeft niet’
In de zomer is het buiten werken heerlijk, maar in de winter wordt het een ander verhaal. Dan gaan de kachels mee in de wagen en alle medewerkers kleden zich erop. “Kou lijden, hoeft niet”, vindt Henk de Graaf. Maar er is nog een andere kant: “Het weer is onze zwaarste concurrent. Met guur weer gaan mensen toch gemakkelijker naar een winkelcentrum.  De ambulante handel heeft echt goed weer nodig.””

Het is hard werken, want na de markt komt het schoonmaken nog en de bestellingen plaatsen voor de volgende dag. Maar Henk de Graaf geniet van zijn werk als marktkoopman: “Je bent buiten, je voelt je vrij.”

Vijfde artikel uit de serie Mijn Marktkoopman.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl