Weekblad deGouda digitaal

Meer daklozen en een chronisch gebrek aan nachtopvang

Gouda – Het aantal daklozen is de afgelopen zes jaar in Nederland met driekwart toegenomen, meldde het CBS vorige week. Ook Gouda telt steeds meer  mensen zonder thuis, merkt straatadvocaat Aart Jongejan (Zorgvragers Organisatie GGZ Midden Holland). Aan nachtopvangplaatsen is een chronisch gebrek. Jongejan is een van de initiatiefnemers van de eerste Daklozendag in Gouda die op 31 maart wordt gehouden. Het is een informatie- en verwendag voor daklozen, met in de middag een debat over opvang.

Het gaat bij daklozen allang niet meer om de ‘klassieke zwerver’ of junk. “Je staat er versteld van in hoeveel maanden iemand van een doorsnee burger in dakloze zonder baan kan veranderen. Als je na een scheiding geen huis meer hebt, in de auto moet slapen en je niet kunt wassen, dan is het lastig fris en op tijd op je werk te komen of om je administratie op orde te houden.  Je verliest je baan en je bent alles kwijt.”  Het kan je zomaar overkomen, wil Aart Jongejan maar zeggen. Voor deze mensen zijn er twaalf plaatsen in de nachtopvang aan de IJssellaan (in de winter 24) en is er dagopvang aan de Hoge Gouwe. Die twaalf bedden zijn beschikbaar voor daklozen uit de hele regio Midden Holland, waar, zo schat Jongejan, tussen de 200 en 250 mensen zijn zonder thuis. Mensen lossen dat op door bij vrienden of familie te slapen. Gemiddeld zwerven in Gouda zes tot tien mensen volledig op straat. Voor de opvang van jongeren zijn er gunstige ontwikkelingen: speciaal voor hen komen er extra plekken aan de IJssellaan.

Daklozendag op 31 maart

De Daklozendag in de voormalige bibliotheek aan de Spieringstraat 1-3, is bedoeld om mensen zonder thuis te verwennen.  Van 11.00 tot ongeveer 13.30 uur is het programma speciaal voor hen en enkele genodigden. Ze krijgen onder meer een lunch, kunnen naar de schoonheidsspecialiste of de kapper en naar de weggeefwinkel. Zo rond 13.30 uur treedt het daklozenkoor De Straatklinkers uit Amsterdam op als afsluiting van het morgen- en start van het middagprogramma. Van 14.00 tot 16.00 uur is er onder meer een politiek debat met wethouders en beleidsmakers uit Midden Holland over daklozenopvang en maatschappelijke participatie. Deze dag wordt georganiseerd door een werkgroep van mensen van ’t Swanenburghs Hofje, Reakt/Parnassia, Kwintes en ZOG MH. Meer informatie: www.zogmh.nl.

Bij de foto: De huidige dakloze lijkt in niets op de ‘klassieke zwerver’. Dit is Ralf. Hij is dakloos en maakt gebruik van nachtopvang buiten Gouda.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl