Weekblad deGouda digitaal

‘Mensen maken de stad’, een document voor de toekomst

Gouda – Zij is een avonturierster die denkt in beelden, hij een poëet die zijn gedachten kanaliseert met tekst. In het kunstproject ‘Mensen maken de stad’ leggen filmmaker Hedwig Schipperheijn en schrijver en journalist Peter Riphagen vast wat ze ervaren als een uniek stukje geschiedenis: de Goudse avondklok. Op donderdag 1 april staat de première van hun indringende portret van Gouda in deze bijzondere tijd gepland, een ode aan de Goudse gemeenschap in anderhalve minuut.  

23 januari – de allereerste avondklok
Op 23 januari, de dag waarop de avondklok inging, ontving Peter een berichtje van zijn eindredacteur bij de krant: wilde hij misschien met een werkgeversverklaring op pad om verslag te doen van de avondklok? Peter twijfelde niet, sprong op zijn fiets en zag hoe Gouda die avond na 21:00 uur gelijkenissen had met een lege filmset, een decor met een enkele figurant met hondje of een passerende motoragent. De dag erop schreef hij ‘Mensen maken de stad’, een gedicht geïnspireerd op de beelden op zijn netvlies van die eerste avondklok:

‘Als het leven zich heeft bezeerd

de rivier zich oprolt naar de berg

waar het water stolt en ijzig

regen zich de lucht inwerpt’

(eerste strofe ‘Mensen maken de stad’- Peter Riphagen)

Een heel korte film
Diezelfde dag nog belde Peter Hedwig. De twee kenden elkaar van Hedwigs project ‘Betekenisvol Ondernemen’, een docuserie rond zes Goudse ondernemers met oog en hart voor het welzijn van de mens en de planeet. Konden ze de krachten niet bundelen? Peters schrijfkwaliteiten en Hedwigs oog voor krachtige beelden? Samen besloten ze tot het maken van een korte film van Gouda tijdens de avondklok. Een heel korte film, want het voordragen van Peters gedicht onder de beelden zou ongeveer anderhalve minuut in beslag nemen.

Middernacht op de St. Janstoren
Om de impact van de avondklok echt in beeld te brengen, wilden ze ook het hart van de stad filmen. Hedwig: ‘En we hadden het beste zicht op de markt vanaf de Sint Jan. We ontvingen speciaal voor dit project de sleutels van de kerk en beklommen, bepakt en bezakt met mijn apparatuur, de steeds smaller wordende trap naar de top van de Sint Janstoren.’ Peter: ‘Onderweg passeerden we de immense klok en de angst sloeg me om het hart: om twaalf uur zou deze gaan luiden, op slechts een paar meter van onze filmlocatie.’ Zo stonden ze om middernacht, op een smal balkon, met hun handen op hun oren  en met draaiende camera’s op een van de wonderlijkste uitzichtpunten van de stad.

Bakfietsavonturen
Hedwig is nog niet klaar met filmen: ‘Ik wil eigenlijk de avondklok ook nog vastleggen in de regen, liefst wanneer het met bakken uit de hemel komt.’ Zij en Peter stappen in deze regenachtige week waarschijnlijk dus nog wel op hun bakfiets. Hedwig: ‘Dat is nogal een gevaarte, hoor. Peter stuurt en trapt en ik zit voorin met een harnas met camera-stabilisatie, zodat ik schokloos kan filmen. De politie houdt ons, en andere mensen op straat, goed in de gaten. Laatst werden we gepasseerd door een agent terwijl we op het luiden van de klok stonden te wachten, want dat wilde ik vastleggen. Ik was blij dat hij doorreed, zodat ik me kon concentreren op mijn werk, maar hij maakte een rondje om het stadhuis op de markt om toch even te komen kijken wat we aan het doen waren. Hij was heel ok, hoor.’

Geen uitleg
Hedwig heeft uitgesproken ideeën over wat het resultaat van de film gaat worden: ‘Ik wil graag beelden tonen die aanzetten tot associëren. Dit is geen journalistieke vertaling van de avondklok, ik wil een gevoel overbrengen dat geen uitleg nodig heeft.’ Peter en Hedwig hebben hiervoor ook de hulp ingeroepen van Rick Groenewegen: hij gaat de muziek onder de film verzorgen.

Gimme five!
Het team hoopt met een crowdfunding een deel van de kosten te dekken die het maken van dit document voor de toekomst met zich meebrengt. Tussen 15 en 31 maart 2021 kun je een donatie doen voor ‘Mensen maken de stad’. Het streefbedrag is €4500,- en dat zijn maar 900 ‘vijfjes’! Vind je het leuk Peter, Hedwig en Rick te steunen in deze ode aan Gouda? Ga dan naar www.inspiredbyinspiration.org/nl om jouw vijfje -en ja, een hoger bedrag mag natuurlijk ook- over te maken.

In ruil voor een donatie krijg je onder andere op donderdag 1 april 2021 exclusief toegang tot de première van de korte film ‘Mensen maken de stad’. Een online première, die je bijwoont met andere donateurs! De link naar de film blijft exclusief toegankelijk tot en met zondag 4 april, 22:00 uur.

Meer info of doneren: https://www.inspiredbyinspiration.org/nl/event/mensen-maken-de-stad/

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl