Weekblad deGouda digitaal

Modernste museum van Gouda en omstreken

Marc de Beyer is sinds 2,5 jaar directeur van Museum Gouda. Hij doet dit met heel veel plezier. Met zijn vriendin en drie kinderen woont hij in Utrecht. Marc studeerde vroeger kunstgeschiedenis, dit komt nu goed van pas bij zijn baan in het museum. Het doel van de Marc en zijn werknemers is om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van Museum Gouda.

In 1874 werd het mooie middeleeuwse gebouw ‘het Catharina Gasthuis’ omgetoverd tot Museum Gouda. Het stadsmuseum beheert een grote uiteenlopende collectie van voorwerpen en kunst uit de 19e eeuw tot heden. In totaal zijn er 40.000 voorwerpen uit de stad te vinden. Hiervan is een deel historisch en een deel bestaat uit een kunstcollectie.

Stilleven
Marc probeert altijd mooie dingen te (laten) doen met de collectie. Met hulp van de mooie kunstcollectie uit de 19e eeuw, wordt er volgende week een stilleven tentoongesteld. ‘Wij pakken deze op vanaf de moderne tijd met prachtige schilderijen die abstract, verassend en heel kleurrijk zijn. We hebben deze ook in verassende thema’s ingedeeld, waarbij we proberen om het een beetje naar de huidige tijd te trekken. Er wordt niet alleen ingedeeld op kleur, maar ook het thema flatlay is iets wat we vandaag de dag veel voorbij zien komen.

Een flatlay is het naast elkaar leggen van voorwerpen op de vloer, waar dan van bovenaf een foto van wordt gemaakt. Dit zie je nu veel op Instagram, maar dit werd aan het begin van de 20e eeuw ook al gedaan. Tijdens deze tentoonstelling is er ook een flatlay foto te zien van het museum zijn beroemdste fotograaf Erwin Olaf. Naast de tentoonstelling wordt er voor openingstijd een workshop van flatlay gegeven.

Huis van Sinterklaas
De Sint wordt op 16 november -bij het Stadhuis- welkom geheten door de nieuwe burgemeester Pieter Verhoeve. Om 15:00 komt de Sint naar Museum Gouda waar hij de sleutel van het Museum krijgt. ’Ik neem dan afstand van het museum, deze is vanaf dat moment dan het Huis van Sinterklaas. Hij heeft daar zijn mooi ingerichte werk- en slaapkamer.’

Marc wil zoveel mogelijk kinderen uit Gouda bij sinterklaas over de vloer hebben. Er is een mooi programma ontwikkeld waarin zij door het museum lopen en opdrachten moeten doen. Ook onderdeel van het programma is dat er een probleem is met de Sint en zijn Pieten. Dit probleem proberen de kinderen in het museum op te lossen.

‘Voor dit programma moet er wel voor worden ingeschreven. Vorig jaar was het in no time uitverkocht. Dit kan op de website.’ Het bezoeken van de Sint is gratis en kan van 12.00 tot 16.00 op twee zaterdagmiddagen.

Vernieuwing van de stadsmaquette
‘Het museum heeft een prachtige maquette die de stad laat zien zoals die was in 1562. De maquette is heel gedetailleerd en ongelofelijk mooi gemaakt. Het jaartal 1562 was een hele interessante periode. De stad werd pas 10 jaar later protestants. De kloosters die de stad toen had verdwenen allemaal langzaamaan. In Museum Gouda zie je hoe dominant de kloosters waren en hoe de stad eruit zag.’

Interactiever maken
Met een applicatie zoals Google Streetview kun je binnenkort op een groot scherm door die maquette manoeuvreren. ‘Je gaat er doorheen en wanneer je bijvoorbeeld bij het kasteel aankomt dan popt er een informatiebalkje op en zijn er extra foto’s te zien. Ook zijn er vijf filmpjes die zich in die maquette afspelen. Hierbij wordt er verteld over de veiligheid in de stad. Hoe werd er in de middeleeuwen gestraft? Hoe ging het met religie? Hoeveel kloosters waren er? Zo proberen we de informatie uit de maquette te trekken.’

Vanaf januari is de stadsmaquette daadwerkelijk interactief.


Marc vertelt tijdens het interview met GoudaFM ook nog over Gouda bij kaarslicht. Zie hieronder het interview tijdens de ochtendshow ‘Goodmorning Sunshine’ met Jurgen en Jeroen Kok. 

Meest moderne museum in Gouda en omstreken?

Museum directeur Marc de Beyer vertelt over Museum Gouda, activiteiten in en rondom het museum en de Stadsmaquette die binnenkort ook interactief wordt gemaakt!

Geplaatst door GoudaFM op Donderdag 7 november 2019

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl


Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl