Weekblad deGouda digitaal

Gouwenaar Mohsin inspireert met wereldreis

Gouda – Negen maanden is de Goudse Mohsin Amdaouech op wereldreis. Inmiddels is hij de populairste reisblogger van Nederland, met meer dan 27.000 volgers op zijn facebookpagina Mohsin op wereldreis. Hij heeft niet alleen prachtige dingen gezien, maar vooral ook geleerd dat de wereld goed is. Dat mensen open en respectvol zijn. “Ik ben blij dat ik dit heb meegemaakt, ik heb een andere kijk op de wereld gekregen.” Mohsin een inspiratiebron voor (Marokkaanse) jongeren. Alleen al door zijn open manier van bloggen.

Mohsin ziet er zomers en opgewekt uit, tijdens het skype-interview. Hij zit dan nog op een eiland in het zuiden van Thailand. Het land waar hij in 2010 als twintigjarige met backpacken begon. Inmiddels is hij in Indonesië, of misschien alweer ergens anders. Hij maakt geen vastomlijnde plannen. Op die manier is hij de afgelopen maanden door Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Azië getrokken.

Als jongetje naar de Burgvlietschool

25 jaar geleden werd hij in Gouda geboren. Ging er naar de Burgvlietschool, naar De Meander en vervolgens naar het mbo en hbo in Den Haag. Nog voordat hij afstudeerde wist hij: ik ga een wereldreis maken. Zijn grote voorbeeld is zijn vader, die de hele wereld over reist. In 2010 begon Mohsin met backpacken en raakte verslaafd aan reizen. Niet heel gebruikelijk voor een jongen met een Marokkaanse achtergrond. Voor de meesten blijft een buitenlandse reis beperkt tot familiebezoek in Marokko. Zijn familie dacht dan ook dat hij een grapje maakte toen Mohsin aankondigde een jaar te willen gaan trekken. Maar hij ging echt. “Mijn ouders, zussen en broers zijn supertof. Ze geven me alle steun.” Zijn moeder vindt het niet gemakkelijk dat haar jongste zoon ver weg is. Hij spreekt haar drie keer per week via social media. Pas schreef hij een openhartige blog over zijn moeder.

‘Aan het begin van zo’n reis is het voor iedereen een beetje moeilijk. Normaal zie je je familie elke dag en opeens maanden lang niet. Vooral mijn moeder had het er moeilijk mee, omdat ik de jongste van de zeven ben. Na zoveel maanden is ze er wel een beetje aan gewend dat ik niet meer met veel herrie de trap op kom thuis, maar toch telt ze wel rustig de dagen af tot ik thuis kom. Een kwart jaar is natuurlijk nog heel lang. Maar soms, ik heb het al vaker gezegd, soms moet je je familie en dierbaren achter laten om je doelen te bereiken.’

‘Ik ben rijker geworden door het reizen’

“Ik ben rijker geworden door het reizen”, vertelt Mohsin. Hij is alleen op pad gegaan. “Maar je bent onderweg nooit alleen. Je leert zoveel mensen kennen. Dat is onbeschrijfelijk. Iedereen is open en respectvol.” Mohsin is moslim en gaat in elk land dat hij bezoekt op zoek naar een moskee om er te bidden en om te zien hoe moslims in andere landen leven. “Het is voor mij heel speciaal om naar de moskee te gaan in die landen. Of ik nu een moskee in Gouda of een moskee in Peru binnenstap, overal voeren moslims dezelfde handelingen uit. Ik heb de enige moskee in Bolivia gevonden. Dat is toch uniek? Het was een hele kleine gemeenschap van tien mensen.” In Colombia deed hij met de moslims daar de ramadan. “Ik werd uitgenodigd bij mensen thuis. Mensen willen je graag helpen. Colombia staat bekend als een heel gevaarlijk land, maar het waren de vriendelijkste van alle mensen die ik heb ontmoet.”

De negatieve sfeer richting moslims die hij in Nederland en andere westerse landen ziet, komt hij niet tegen in Zuid-Amerika, Azië of Zuid-Afrika. Het speelt totaal niet. Hij is erg blij dat hij die ervaringen heeft kunnen opdoen.

‘Backpacken houdt niet in dat je je religie afzweert’

Voor Marokkaanse jongeren is backpacken vrij nieuw. Hij wil laten zien dat het niet inhoudt dat je je religie afzweert of met dreadlocks en vieze kleren door de wereld trekt. En ook dat je geen miljonair hoeft te zijn om weg te kunnen gaan. “Ik wil inspireren en motiveren om stappen te ondernemen, doelen te bereiken.” Inmiddels staat hij in de Top 100 van invloedrijke kleurrijke Nederlanders, en heeft hij een enorm bereik via social media. Mohsin blijft voorlopig nog wel even weg. Hij gaat nog naar de Filippijnen, misschien nog werken in Australië, maar hoe dan ook hij komt terug. “Mijn thuis is Nederland, Gouda om precies te zijn.”

Door Marja Baars

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl