Weekblad deGouda digitaal

Na Koningsdag 2015 geen ballonnen meer de lucht in in Gouda

Het college van Burgemeester en Wethouders van Gouda heeft besloten dat er in de toekomst geen opblaasballonnen meer mogen worden opgelaten binnen de gemeente.

De afgelopen tijd is er discussie geweest over de gevolgen voor het milieu van het oplaten van ballonnen. Ze komen in het milieu terecht en het duurt geruime tijd voor ze zijn afgebroken. Met name als ballonnen in het water terecht komen is deze afbraakperiode lang. Onderzoek heeft uitgewezen dat afbreken in water enkele jaren kan duren. Ook de zogenaamde afbreekbare ballonnen en touwtjes hebben tijd nodig om af te breken als ze in de natuur komen. Via het water komen de ballonnen uiteindelijk in de “plastic soep” terecht die in de oceanen zit.
Een ander probleem dat speelt is dat dieren de ballonnen kunnen eten en hierin uiteindelijk kunnen stikken.
Natuurorganisaties hebben ruim 2 jaar geleden al geadviseerd om geen ballonnen meer op te laten.
Gouda is een van de eerste gemeenten in Nederland die hieraan nu gevolg geeft door een besluit hierover van het college van Burgemeester en Wethouders.

Voor de komende koningsdag was al een vergunning afgegeven aan de Oranjevereniging van Gouda. Deze vergunning wordt niet ingetrokken. Het nu genomen besluit gaat gelden voor alle evenementen die in de toekomst worden georganiseerd.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl