Weekblad deGouda digitaal

Nederlanders doen massaal mee aan World Cleanup Day 2019

Er is bijna geen dorp of stad in Nederland waar komende zaterdag géén zwerfvuil wordt opgeraapt. De teller van World Clean-up Day Nederland staat nu al op ruim 1100 opruimacties, viermaal zo veel als vorig jaar toen ons land voor het eerst meedeed aan de wereldwijde opruimdag. Komende zaterdag trekken gemiddeld in elke gemeente zo’n vier ‘opruimploegen’ eropuit, gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken.

De duizenden vrijwilligers maken Nederland niet alleen schoner, ze verzamelen daarmee ook veel informatie. Dat gebeurt met behulp van een speciale app, genaamd Litterati, die het gevonden afvalitem koppelt aan een unieke locatie. De organisatie van World Cleanup Day Nederland, in handen van de Plastic Soup Foundation, verkrijgt met die database inzicht in de omvang van de vervuiling, de herkomst van het gevonden afval, het type materiaal en de meest voorkomende merken. Daarmee kan gericht worden gewerkt aan structurele oplossingen.


Tussenstanden over de hoeveelheid verzameld zwerfafval zullen gedurende World Clean-up Day te volgen zijn via de social media van de Plastic Soup Foundation. Op een interactieve kaart van Nederland, zie www.worldcleanupday.nl, kunnen geïnteresseerden zich nog aanmelden voor opruimacties in de buurt.


De Waalkade van Zaltbommel is dit jaar het landelijk centrum van World Clean-up Day. Tijdens een rivierexpeditie op de Waal zullen Tweede Kamerleden en bestuurders van waterschappen en drinkwaterbedrijven onder leiding van wetenschappers onderzoek doen naar de aanwezigheid van microplastics in de rivier. Rivieren zijn in Nederland een belangrijke bron van drinkwater.

Programma zaterdag 21 september 2019 aan de Waalkade in Zaltbommel:

10:00 uur      : Landelijk startschot World Cleanup Day NL

10:15-12.30  : Start en finish diverse opruimacties in Zaltbommel

10:30-12.30  : Rivierexpeditie met genodigden op de Waal

12:00-15.00  : Solutions Square

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl