Weekblad deGouda digitaal

Nico Koster weer even voor de klas

#Gouda – Een wens gaat in vervulling. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag geeft Nico Koster, oud-leerkracht van de Rijks Scholengemeenschap Gouda (nu GSG Leo Vroman), op 6 juni nog een keer een wiskundeles. In de Agnietenkapel zal hij aan oud-leerlingen vertellen over onder andere priemgetallen.

In de 37 jaar dat hij les gaf bij de RSG heeft hij twee generaties aan leerlingen voorbij zien komen. “Sommige oud-leerlingen zijn nu alweer 65 jaar”, lacht Koster. Inmiddels hebben zich zo’n negentig oud-leerlingen opgegeven en zit de les zo goed als vol. “Priemgetallen hebben voor mij iets fascinerends. In mijn laatste les ga ik in op priemgetallen door de eeuwen heen. Veel mensen staan er vaak niet bij stil hoe belangrijk deze vandaag de dag zijn. Grote priemgetallen worden nu veel gebruikt voor digitale codes.” Als 21-jarige begon Koster als leraar wiskunde bij de toenmalige RSG. “In 1952 had ik op deze school eindexamen gedaan en in 1963 keerde ik terug als leerkracht. Toen pendelde ik nog een jaar op en neer tussen mijn woonplaats Utrecht en Gouda. Dankzij mijn baan kreeg ik voorrang op een woning in Gouda”, weet Koster zich te herinneren.

Lesroosters
Als wiskundeleraar en conrector heeft hij veel ontwikkelingen meegemaakt in het onderwijs. “Ver voor het computertijdperk was het maken van lesroosters en examenroosters meestal een klus voor de wiskundeleraren. Dit heb ik 25 jaar met veel plezier gedaan. Door het ingaan van de Mammoetwet in 1992 konden leerlingen vakkenpakketten kiezen waardoor de puzzel nog groter werd.” Koster vond het vooral een uitdaging de ‘zwakkere’ leerlingen een duwtje in de rug te geven. “Het is altijd heel makkelijk voor scholen om hoog te scoren als je de beste meisjes en jongens toelaat, maar als school en leraar voeg je pas echt waarde toe als je het potentieel van een ieder naar boven kunt brengen.” Met pijn in het hart nam hij in 2000 afscheid, omdat hij op zijn vijfenzestigste met pensioen moest. Hij verhuisde naar Winschoten waar hij, vanwege een schaarste aan docenten, nog vier jaar heeft les gegeven. Ondanks dat Koster sinds 2000 niet meer in Gouda woont, bezoekt hij onze stad nog steeds minimaal eens per maand. “Ik ga hier naar mijn kapper en ik bezoek mijn favoriete winkels voor het inslaan van Goudse kaas, noten en stroopwafels.”

Door Bonnie van Doorn

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl