Weekblad deGouda digitaal

‘Nieuw afvalbeleid nadelig voor gezinnen’

Gouda – Het nieuwe afvalbeleid dat wethouder Hilde Niezen (GroenLinks) presenteerde, leidt tot een lastenverzwaring voor gezinnen, zo stellen de fracties van CDA en SGP.  Wie meer vervuilt, moet meer betalen. Daardoor dreigen gezinnen duurder uit te zijn.  De fracties van CDA en SGP roepen college en raad op solidair te zijn met middeninkomens en gezinnen niet te bestraffen met een ‘kindertaks’ via het afvalbeleid.

Afval scheiden moet lonen. Daarom wil het college per 1 juli 2017 het DIFTAR-systeem invoeren in Gouda. Inwoners betalen daarbij voor de hoeveelheid restafval die ze per jaar hebben. Het vaste tarief voor afvalstoffenheffing gaat omlaag en wordt aangevuld met een bedrag per keer dat restafval wordt aangeboden.

‘Fors duurder uit’
CDA en SGP vrezen dat met name gezinnen met opgroeiende kinderen de rekening gepresenteerd krijgen. De afvalstoffenheffing gaat uit van een gemiddeld vast tarief voor meerpersoonshuishoudens. “Zelfs als ze hun best doen het afval te scheiden, zullen grotere gezinnen straks fors duurder uit zijn. En dat staat haaks op de belofte van het college en de wethouder dat afval scheiden loont”, zo stellen Martijn van der Wind, burgerraadslid voor het CDA en Harold Hooglander, burgerraadslid voor de SGP.

Luiers
Bepaalde doelgroepen wil de wethouder tegemoetkomen, zoals inwoners die om medische redenen incontinentiemateriaal nodig hebben. Die krijgen een compensatie, omdat luiers niet gerecycled kunnen worden. Eenzelfde compensatie weigert de wethouder echter voor babyluiers. CDA en SGP betreuren die keuze. Het kan ook anders. Zo geeft bijvoorbeeld gemeente Veenendaal huishoudens van zes personen of meer vijftig procent korting op het tarief voor het aanbieden van restafval.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl