Weekblad deGouda digitaal

Nieuw initiatief voor burgerparticipatie: Right to Challenge

Gouda – Gemeente Gouda komt met een nieuw initiatief: Right to Challenge. Een kans voor betrokken inwoners om een gemeentelijke taak beter of goedkoper uit te voeren. Wethouder Jan-Willem van Gelder (burgerparticipatie) noemt het “een nieuwe manier om je in te zetten voor je stad.”

Bepaalde gemeentelijke taken kunnen binnenkort door de burger worden uitgevoerd; denk aan overnemen van groenbeheer of de herinrichting van een plein of straat. Volgens Van Gelder is het een stap vooruit in de burgerparticipatie van Gouda. “Waarom eigenlijk geen gebruik maken van de kwaliteiten en kunde van de burgers? Iedereen die roept: ‘Hee, volgens mij heb ik een goed idee’, kan dat nu daadwerkelijk ook vorm gaan geven. Ook is dit enorm bevorderend voor de sociale cohesie. ”

Stichting
Omdat een challenge indienen een stap verder gaat dan alleen het meedenken, stelt de gemeente een aantal ‘eisen’ op waaraan een initiatiefnemer  en zijn of haar plan eerst moeten voldoen. Uiteraard betreft de challenge een huidige lokale voorziening of gemeentelijke taak. Niemand wordt door het initiatief geschaad, en misschien wel de meest interessantste: de initiatiefnemers zijn juridisch georganiseerd (bijvoorbeeld in een stichting of vereniging). Burgers moeten dus eerst geregistreerd staan als stichting, voordat zij mee kunnen doen aan Right to Challenge. Wethouder Van Gelder: “Door deze eis willen wij benadrukken dat het een serieuze zaak is en stimuleren wij de inwoners om goed na te denken over een plan en dit zorgvuldig uit te voeren.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl