Weekblad deGouda digitaal

Nieuwe geluidsnormen voor GOUDasfalt: festivals blijven mogelijk

Gouda – Eindelijk is bekend wat de nieuwe geluidsnormen worden voor GOUDasfalt. Na klachten van omwonenden oordeelde een rechter in 2019 dat de gemeente de geluidsnormen voor het terrein niet goed had vastgesteld. De gemeente huurde hierop een onderzoeksbureau in. Met hun onderzoek in de hand zijn nu nieuwe normen vastgesteld. Conclusie: festivals blijven in de toekomst mogelijk op GOUDasfalt, al wordt er wel een maximum aan gesteld.

In het kort worden de evenementen ingedeeld in drie categorieën. Categorie 1 zijn evenementen die om muziek draaien, zoals housefestivals als Riverdale. Onder de oude normen mocht GOUDasfalt 45 dagen in het jaar dit type festivals houden, een zeer ruime norm. Dat worden in de toekomst jaarlijks twee evenementen van maximaal 2 dagen per stuk. Ook mogen vier ééndaagse evenementen worden gehouden.

Minder streng
Voor minder luide evenementen, van categorie 2, zoals een foodtruckfestival of theater, zijn de regels een stuk minder streng. In de oude voorschriften viel dit onder dezelfde noemer als cat. 1, samen mochten zij 45 dagen innemen. In de toekomst mogen van categorie 2 jaarlijks voor 15 dagen worden georganiseerd. Voor de minst luide evenementen, denk aan een hardloopwedstrijd of akoestische muziek op een terras, gelden de lichtste regels. Dit mag 40 dagen in het jaar.

Niet beperkend
Het is de vraag of de nieuwe normen iets betekenen voor de evenementen op het GOUDasfalt terrein. Er werden al zeer beperkt evenementen gehouden met hoge geluidsbelasting. In 2019 ging het om slechts één evenement. Ook de andere categorieën lijken met de agenda van 2019 in de hand niet heel beperkend uit te pakken voor het terrein.

Voor de nieuwe regels is gebruik gemaakt van modellen en berekeningen. De gemeente schrijft dat zij ook nog in de praktijk willen gaan meten. Daarvoor zullen zij een testevenement houden, zo gauw de coronaregels die weer toestaan, om de geluidsnormen te toetsen bij omliggende woningen.

Druk
Het besluit van de gemeente is overigens genomen onder enige druk. Een recente uitspraak van de rechter dwong Gouda om voor 30 april met de nieuwe normen op de proppen te komen. In Gouda was veel aandacht voor het behouden van festivals op GOUDasfalt. Zo was er in maart dit jaar nog een petitie, al de tweede sinds de rechtszaak in 2019. De gemeente schrijft nu dat zij denken een goede belangenafweging te hebben gemaakt tussen het terrein en omwonenden. ‘Het is evenwel een compromis, waar naar verwachting niet iedereen even gelukkig mee zal zijn’, realiseert zij zich ook.

De festivals lijken voorlopig gered. Al kunnen de regels in de toekomst nog worden gewijzigd, als de normen in de werkelijkheid toch anders uitpakken dan op papier.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl