Weekblad deGouda digitaal

Nog nooit was er zoveel onzekerheid over je vakantie als dit jaar

Gouda – De schuldige is natuurlijk gemakkelijk aan te wijzen. Het coronavirus heeft al veel ellende op z’n geweten en dan kun je jezelf afvragen of het wel of niet doorgaan van je vakantie nu een ramp van de eerste categorie is. Onbetwistbaar is het meest trieste natuurlijk het overlijden van veel patiënten en de talrijke ernstig zieke personen door toedoen van corona. Daarnaast zijn er vele anderen gevolgen van de epidemie die leed veroorzaken zoals het verlies van banen, faillissementen, achterstand in andere medische behandelingen enz.

Over een keer niet op vakantie kunnen gaan is wel heen te komen
Dit gaat wellicht op als je van plan was in je eentje een fietstocht door Nederland te maken en je eigen tentje mee te nemen. Maar zelfs dit voorbeeld gaat mank. De eigenaar van de paar kampeerterreinen, waar je overnacht zou hebben, had je graag ontvangen en de kosten in rekening gebracht. Ellende in het klein, zullen we maar zeggen. Maar nu de vakantiebranche in zijn geheel. Daar vallen klappen, zowel nationaal als internationaal, waarvan nog niet eens zeker is hoeveel organisaties die te boven komen.

Maar nu je eigen vakantie sores
Hoe zit het met je reeds geboekte vakantie? We zijn eens te rade gegaan bij
D-reizen en TUI, die weliswaar in Gouda vertegenwoordigd zijn maar in deze corona tijd ook veel online contact met klanten en potentiële klanten houden. Nieuwe boekingen vinden nauwelijks nog plaats en aan alle aanbiedingen zijn restricties verbonden. Beide organisaties wijzen vooral op de code groen, geel, oranje en rood die bij elk land door het Ministerie van Buitenlandszaken wordt aangegeven. Rood staat uiteraard voor niet reizen, oranje alleen voor noodzakelijke reizen, geel let op veiligheidsrisico’s en groen zoals te verwachten is, geen veiligheidsrisico’s. Je kunt je voorstellen dat de wereld nu bezaaid is met landen die met rood of oranje worden aangeduid. Mede door het advies van de regering om tijdens de mei vakantie niet te reizen hebben TUI en via D-reizen andere reisorganisaties besloten dat alle reizen tot en met 10 mei worden geannuleerd.

Je zal maar geboekt en betaald hebben
Als de reisorganisatie jouw reis heeft geannuleerd, ontvang je een voucher voor de betaalde reissom. Je kunt dan later boeken en de voucher is één jaar geldig vanaf het moment van uitgifte. Voor hen die de hoofdsom nog niet hebben betaald en dat officieel meestal zo’n 6 weken voor vertrek moeten doen, geldt nu een termijn van 3 weken voor vertrek. Deze aanpassing loopt tot en met de vertrekdatum 31 mei..
De beslissing over de periode vanaf 1 juni moet nog genomen worden en is sterk afhankelijk van wat de regering daarover gaat besluiten. Daarbij komen drie belangrijke vragen naar boven; moeten we ook na 31 mei nog binnen blijven, wordt reizen dus afgeraden en bovendien de corona situatie in het land van bestemming.

De reisorganisaties hebben op nagenoeg elke vraag wel een antwoord
Daarmee bedoelen we op de veelheid van vragen die voor vakantiegangers op dit moment van belang zijn. Voor alle activiteiten na 31 mei tast iedereen nog in het duister. Het is niet in alle gevallen mogelijk om persoonlijk of telefonisch snel antwoord op de vele vragen te geven. Daar tegenover staan de websites boordevol tips en antwoorden. Zelf hebben we er geen ontbrekende vragen aan kunnen toevoegen. Eén belangrijke tip willen we wel benadrukken. Onderzoek eerst wat het voordeligst is; zelf annuleren via de annuleringsverzekering of wachten op het eventueel cancelen van de reis door de reisorganisatie. Dit gebeurt vooral bij een negatief reisadvies. De laatste optie is meestal gunstiger.

Dan maar een ‘vakantie’ in buurtgemeente Reeuwijk? Foto: © deGouda

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl