Weekblad deGouda digitaal

‘Nul op de meter en nooit meer rennen voor de trein’

Waddinxveen – De eerste bewoners van de Nul-op-de-Meter-woningen van Tudortuinen hebben op 14 oktober de sleutels ontvangen.  Tudortuinen ligt in de buurt Parkweide, tegenover het station in  Park Triangel. Het gaat in totaal om 78 woningen, waarvan  58 NOM- oftewel Nul-Op-de Meter- woningen en 20 energieneutrale  appartementen.

“Tudortuinen laat zien dat stijlvolle architectuur en duurzaamheid uitstekend samengaan”, vertelt Michiel Vork van Ouwehand Bouwen en Ontwikkelen. “Het zijn karakteristieke appartementen, rijwoningen,  twee- en drie-onder-een-kapwoningen en royale, statige herenhuizen. Iedere woning is anders en heeft een eigen karakter: een bijzonder detail of versiering, een veranda, een klassieke schoorsteen, een witte  vakwerkgevel of een gevel van gemêleerde baksteen met hout en dat verspringend en asymmetrisch. Het maakt het speels en statig tegelijk.

Bij de Engelse Tudorstijl uit de Middeleeuwen, denk je al snel aan kou, tocht en vocht, maar Tudortuinen is heel comfortabel. Vloerverwarming in de winter en vloerkoeling in de zomer zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. En zonder radiatoren heb je meer vrijheid om het zelf in te delen.

Stijlvol wonen en duurzaamheid gaan prima hand in hand

Alle duurzame technieken zijn ingezet: hoogwaardige muurisolatie en triple glas, een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt, een warmtewisselaar die de restwarmte van het douchewater recyclet, een warmte-terug-winsysteem dat warmte uit ventilatielucht hergebruikt en een batterij aan zonnepanelen geïntegreerd in het dak. De appartementen verbruiken nog een beetje energie voor huishoudelijke apparaten en verlichting, maar de NOM-woningen verbruiken helemaal geen energie meer en dat scheelt heel veel geld.

En ook nooit meer betalen voor energie

In december verruilt familie de Bruijn hun jaren zestig woning in Alphen aan de Rijn voor een statig herenhuis in Park Triangel. Jurgen de Bruijn: “We zochten meer ruimte, maar het moest wel betaalbaar blijven. Dat is gelukt: het huis is twee keer zo groot en duizend keer duurzamer. Dat duurzame gaf voor ons de doorslag. We betalen natuurlijk nog wel vastrecht maar hebben nooit meer kosten voor energie én we dragen zo ons steentje bij aan een duurzamere wereld! Dat vinden we belangrijk. En we hebben straks vijf slaapkamers. De jongens, van vier en zes jaar, krijgen een eigen kamer en samen een aparte speelkamer. Mijn vrouw en ik slapen op de tweede verdieping en delen de werkkamer. Lekker. Alles is ruim en nieuw. Vloerverwarming in de winter en koeling in de zomer. We kijken er echt naar uit. Verder is de ligging ideaal, pal tegenover het station. Vanuit huis zien we de trein aankomen. Mijn vrouw zei al: ‘Nu hoef ik nooit meer te rennen voor de trein.’”

Duurzaamheid is meer dan alleen energieneutraal
“Park Triangel is in alle opzichten een duurzame wijk”, vertelt Peter Immers, locatiemanager van Park Triangel. “Er is niet voor niets gekozen voor de parkachtige setting van de Engelse landschapsstijl met een groot park, veel groen, bomen en water. Park Triangel is daarmee ‘klimaatadaptief’ en kan bij langdurige regenval water goed opvangen en bij aanhoudende hitte blijft het relatief koel. Zo’n groene omgeving nodigt ook uit om naar buiten te gaan: lekker bewegen, sporten en gezond leven. In het park kun je wel tien verschillende sporten doen en op de fiets zit je zo in het Groene Hart. Verspreid over de wijk zijn er veel speelplekken. We creëren ontmoetingsplaatsen, want ook sociale duurzaamheid is belangrijk. Met kleine, overzichtelijke buurtjes voel je je thuis. Je ziet nu al dat buurtbewoners samen van alles organiseren, gereedschap uitlenen, letten op elkaars kinderen en, waar nodig, voor elkaar zorgen. En met Station Waddinxveen Triangel is er ook een mooi alternatief voor de auto.”

Ook duurzaam wonen in Park Triangel? Kijk op www.parktriangel.nl/wonen voor het actuele woonaanbod.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl