Weekblad deGouda digitaal

Omwonenden kritisch over ‘nieuwbouw Turfmarktkerk’

Gouda – Er is opnieuw beweging op het kavel van de voormalige Turfmarktkerk. Het nieuwe ontwerpbestemmingsplan voor de Turfmarkt 60 ligt sinds eind augustus ter inzage. Inmiddels is er een zienswijze van omwonenden ingediend, die vanavond in de gemeenteraad zal worden besproken.

De zienswijze is ingediend door bewoners die wonen aan de zuidkant van het kavel. Steen des aanstoots is de afstand van het nieuwe gebouw tot omliggende bebouwing. Volgens het bestemmingsplan moet die straks 2 tot 5 meter zijn van de perceelsgrens. Rondom de nieuwbouw wordt overal 5 meter in acht genomen, behalve aan de zuidzijde. Dit stuit de bewoners tegen de borst. Zij vrezen dat er een ‘extraverte woongevel’ aan hun zijde wordt gebouwd met uitzicht op hun huizen en tuinen. Ze zien daarmee hun ‘privacy en woongenot direct, concreet en fundamenteel aangetast’ worden.

Er is nog een bezwaar tegen het bestemmingsplan. Dezelfde omwonenden vragen de gemeente ook om het bestemmingsplan te vergroenen. Momenteel is de ‘15% groen regel’ aangehouden, die sinds kort overal in Gouda wordt gehanteerd. Vanwege de grote hoeveelheid bestrating in het centrum zou het goed zijn tegen hitte en bij hoosbuien om het aandeel groen te verhogen, vinden ze.

De Turfmarktkerk stond voor de sloop ook dicht op omliggende woningen, maar hier was sprake van een gesloten kerkfront, aldus de omwonenden. En is dus geen aanleiding voor een bedreiging van de privacy en het woongenot. Wel positief is de zienswijze over de gemeenteraad, die volgens hen de regie heeft genomen ten aanzien van het Turfmarktkavel. Vanavond zal de raad zich over de bezwaren buigen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl