Weekblad deGouda digitaal

Onderzoek naar 100 jaar kiesrecht bij Streekarchief

Gouda – De revolutionaire politicus Troelstra in Ammerstol, venijn in de gemeenteraad van Gouderak en de eerste vrouwelijke wethouder in Gouda. Het streekarchief wil met een inspiratieochtend op vrijdag 16 november het publiek verleiden om onderzoek te gaan doen naar verhalen rondom het algemeen kiesrecht in de regio. Dit in het kader van de viering van 100 jaar kiesrecht in Nederland, aangezwengeld door ProDemos – huis voor democratie en rechtstaat. De viering nodigt uit tot het doen van onderzoek en schrijven van artikelen, maar kan ook leiden tot tentoonstellingen, wandelingen en andere activiteiten.

Lokale geschiedenis
Bij de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917 (algemeen mannenkiesrecht) en 1919 (algemeen vrouwenkiesrecht), denkt men meestal aan het nationale niveau. De strijd voor algemeen kiesrecht woedde echter ook in de gemeenten, en de invoering heeft grote invloed gehad op de gemeentepolitiek. De samenstelling van de gemeenteraden veranderde aanzienlijk en deze verandering had direct en indirect invloed op het beleid van gemeenten. Het streekarchief bewaart de archieven van de gemeentes Gouda, Krimpenerwaard, Krimpen a/d IJssel, Waddinxveen en Zuidplas en heeft een uitgebreide regionale bibliotheek en krantencollectie: een rijke bron aan gegevens voor onderzoek.

Verhalen
Elke gemeente kent haar eigen kiesrechtverhalen – verhalen die vaak nog niet eerder zijn opgeschreven. In de inspiratieochtend laat het streekarchief zien hoe u onderzoek kunt doen en welke producten en activiteiten hieruit voort kunnen vloeien. Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos, is te gast en geeft een toelichting over de achtergronden van ‘100 jaar kiesrecht’. Naast inspiratie is er volop ruimte voor interactie. Zo kan er gebrainstormd worden over onderwerpen en activiteiten, kunnen er samenwerkingen tot stand komen en vervolgsessies gepland worden.

Aanmelden
De inspiratieochtend vind plaats op vrijdag 16 november van 10:30 tot 12:00 uur in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek. Deelname is gratis. Iedereen die belangstelling heeft om verhalen rondom het kiesrecht te onderzoeken en vast te leggen, is van harte uitgenodigd. Aanmelden kan via  info@samh.nl.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl