Weekblad deGouda digitaal

‘Ontdek wie je bent en doe ertoe’

“Roze zaterdag heeft voor mij persoonlijk echt betekenis. Het is nodig dat dit evenement er is. Overal, ook in Gouda, is het voor veel mensen nog moeilijk om voor hun geaardheid uit te komen omdat hun omgeving nog niet zover is.” Hilde Niezen, wethouder voor Groen Links weet waarover ze praat. Vijf jaar geleden overkwam het haar dat ze verliefd werd op een vrouw. Ze had het geluk een begripvolle omgeving te hebben. Hilde is iemand die ertoe wil doen. “Ontdek wie je bent en doe er iets mee, voor jezelf en voor anderen.” Dat zou ze haar kinderen, en eigenlijk iedereen, willen meegeven.

Hilde Niezen groeide op in de buurt van Groningen, in een typisch rode familie. Politiek was een belangrijk thema en het nieuws werd op de voet gevolgd, want je moest weten wat er in de wereld gebeurde. Ze werd als jongste in het gezin geboren, na haar broer en zus. “Iedereen vond me altijd schattig. Daar had ik een enorme hekel aan.” Al als klein meisje hield ze erg van klussen en daarom was vaak in de buurt van haar vader te vinden. Als puber was ze niet zo gemakkelijk, vertelt ze. “Ik was vaak opstandig.” Maar ze was ook betrokken: ze pakte als puber in Groningen de trein om in de Randstad mee te lopen in kernwapendemonstraties. Op school ging het uitstekend. “Ik kon heel goed leren, maar daar mocht je niet te trots op zijn, vonden mijn ouders. Je moet je niet meer voelen dan een ander. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en zet die zo goed mogelijk in. Ik vind het waardevol dat mijn ouders mij dit hebben meegegeven.”

‘Kies exact’
Na de middelbare school ging Hilde in Groningen Informatica studeren. “Een keuze die ik achteraf niet meer zou maken. Het was de tijd van ‘Kies Exact’. Ik vond het wel een leuke studie, het is ook een soort van bouwen, maar het had voor mij toch te weinig inhoud. Ik wilde iets doen dat er echt toe doet. Ik heb, ik was toen begin dertig, mijn baan in de automatisering opgezegd en ben vrijwilligerswerk gaan doen bij Vluchtelingenwerk en daarnaast ben ik in het bestuur van Groen Links gekomen en later in de raad.” Hilde woonde toen inmiddels, na een korte periode Rotterdam, in Gouda. Ze kon haar betaalde werk opzeggen, zegt ze, omdat ze een man had met een baan waarvan ze als gezin (met twee dochters en een zoon) konden leven.

Vrouw
Vijf jaar geleden nam haar leven een totaal andere wending: ze werd verliefd. Niet op een man, maar op een vrouw. Dat overviel haar. “Het is iets heel bepalends geweest. Iets heel moois ook. Ik had het zelf niet verwacht.” Natuurlijk was het een aardverschuiving, maar ze heeft er met haar toenmalige man geen ruzie over gehad. “Mijn ex-man heeft het bewonderenswaardig opgepakt.” Het heeft allemaal goed uitgepakt voor Hilde. “Ik ben nu dichter bij mezelf dan daarvoor. Dat is iets wat ik iedereen gun.” Het is niet zo, verzekert ze, dat ze vanwege belemmeringen in de omgeving of in haar opvoeding niet eerder met een vrouw samen was. “Het is gewoon niet eerder gebeurd. Dat klinkt op zich raar, maar zo is het gegaan.”

Vliegtuig
Haar keuze voor Groen Links lag voor de hand, vindt ze. “Dat sociale dat Groen Links ook heeft, heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. “Hoe moet dat nu met het milieu? Daar dacht ik in mijn jeugd al over na. De inzet voor het milieu was voor mij een hele belangrijke drijfveer om Groen Links te kiezen. Bijdragen aan een beter milieu, dat kan iedereen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Niet elke keer met het vliegtuig op vakantie gaan, geen of minder vlees eten. Dat maakt al uit. Als iedereen leeft zoals wij nu doen, dan gaat het helemaal fout.”

Als we het over haar hobby’s hebben, komt het klussen weer terug. Dat is iets wat ze nog steeds graag doet. Ze is altijd aan het klussen in huis, dat zorgt voor ontspanning. Maar ook zingen vindt ze heerlijk. Samen met twee andere vrouwen zingt ze in een bandje en ze begeleidt de zang met haar gitaar, één van de andere bandleden speelt piano.

Natuurlijk zou Hilde na de verkiezingen graag doorgaan als wethouder, maar ze is reëel: “In de politiek ga je niet je hele leven blijven. Dat weet je. Als de verkiezingen anders uitpakken, dan komt er voor mij wel weer iets anders.” Wethouder of niet, ze zou zich graag blijvend bezighouden met de waterwereld. Ze is nu voorzitter van het Platform Slappe Bodem. “De waterwereld vind ik heel boeiend. Dat gaat over de ziel van Nederland.” Maar wat het ook wordt, ze gaat iets doen dat ertoe doet.

Wie is Hilde Niezen?
Leeftijd: 51
Woont: in de binnenstad (voorheen in Plaswijck). Heeft twee dochters, een zoon die alle drie het huis zijn
Functie: Lijsttrekker Groen Links
Baan: wethouder

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl