Weekblad deGouda digitaal

Ontmoetingscafé voorgedragen voor ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs’

Gouda – Het Ontmoetingscafé is door de gemeente Gouda aangemeld voor de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs’. Het Ontmoetingscafé is een plek in het Verzetsmuseum waar statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) elkaar ontmoeten. Het café maakt kans op de juryprijs van € 5000,- in de categorie lokale organisaties. Daarnaast maakt het Ontmoetingscafé ook kans op de publieksprijs van € 2000,-. Hiervoor moet uiteraard wel gestemd worden. Stemmen kan tot 30 januari www.vrijwilligersprijzen.nl/initiatief/ontmoetingscafe-de-vrijheid.

In een ongedwongen sfeer en op basis van vrijwilligheid vinden elke vrijdag de ontmoetingen plaats. De statushouders hoeven niet te komen, maar ze willen dat. En de vrijwilligers zijn supergemotiveerd omdat ze zien dat de ontmoetingen tot succesjes leiden. Ook groeit het bezoekersaantal snel, want er is een sterke sprake van mond-tot-mondreclame.

Netwerken
In eerste instantie gaat het contact over alledaagse zaken waarbij de Nederlandse taal het instrument is. De vrijwilligers en de statushouders wisselen ervaringen, gebruiken en gewoontes met elkaar uit. Vanzelf ontstaan respect en begrip voor elkaar. Door persoonlijke netwerken en aanwezige kennis van deze actieve Gouwenaars kunnen  voor de statushouders nieuwe kansen ontstaan. Een mooi voorbeeld is dat van die jonge Syrische man met passie voor voetbal. Hij is nu hulptrainer bij een voetbalclub. In die omgeving kan hij nu nieuwe contacten maken en zijn passie voor voetbal kwijt, de taal verder leren en zijn kennis over zijn favoriete sport delen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl