Weekblad deGouda digitaal

Oude beuk Bisdom van Vliet gesnoeid voor veiligheid

Haastrecht – De afgelopen jaren zijn op meerdere momenten enkele grote takken uit de oude boom bij museum Bisom van Vliet in Hastrecht gebroken. Dat meldt RTV Krimpenerwaard op hun website. De oorzaak van de breuk zijn houtrot en aantasting.  Vooral de ‘dikrandtonderzwam’ (Ganoderma adspersum) is een gevaarlijke boomaantaster. Deze zwam heeft zich in een groot deel van de boom verspreid, waardoor het hout afbreekt.

Stichting Bisdom van Vliet, die eigenaar is van het museum en de beuk, heeft boomexperts geraadpleegd om te zien of ingrijpen noodzakelijk is. Erfgoedhovenier Gerrit Reijm heeft in samenwerking met Hoogendoorn Boomadvies uit Bergambacht geadviseerd twee extra risicotakken uit voorzorg te laten verwijderen (deze zijn aangegeven op de foto). Dit zal het aanzien en de gezondheid van de boom verder aantasten, maar wanneer deze snoei actie niet wordt uitgevoerd, ontstaat er een onveilige situatie voor mens en museum. Daarom volgt de stichting dit advies op. De hovenier verwacht dat het snoeien spoedig wordt uitgevoerd.

De bestuursvoorzitter van Stichting Bisdom van Vliet, Ancora Dupain, zegt dat deze beslissing met pijn in het hart is genomen. “Door het verwijderen van de takken zal de oude beuk sneller dan verwacht aan haar einde komen, maar we hebben geen andere keus.”

Volgens de overlevering is de beuk in 1692 of 1694 door een voorouder van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) geplant. Het jaartal 1692 staat ook op de stam geschilderd. Omwonenden zullen eraan moeten wennen dat de in Haastrecht zeer geliefde en beeldbepalende beuk niet meer zo dominant is in het hun zo vertrouwde uitzicht.

Bekijk hier de foto van de beuk.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl