Weekblad deGouda digitaal

Oude bommenwerpers boven Gouda

#Gouda- Bij goed vliegweer zullen zaterdag 2 mei omstreeks 13.50 uur twee oude bommenwerpers een paar rondjes over het centrum van Gouda vliegen.

Deze vliegtuigen, een Spitfire en een Lancaster bommenwerper, stegen 29 april 1945 op in Lancashire (Engeland) en vlogen met andere Britse en Canadese vliegtuigen naar Nederland om bij Gouda, Leiden en Rotterdam voedselpakketten te droppen voor de hongerende bevolking. Deze operatie, die bekend is onder de naam ‘Operatie Manna’ wordt dit jaar op 2 mei herdacht. De nationale herdenking  vindt in Rotterdam plaats. De Spitfire en de Lancaster bommenwerper zullen vandaar een rondje vliegen en zullen onder andere Gouda ‘aandoen’. Dankzij de medewerking van de Nederlandse militaire attaché in Londen en met steun van de Commandant Landstrijdkrachten, is het verzoek met de Spitfire en Lancaster ook Gouda ‘aan te doen’ gehonoreerd.

Herdenking

De Britse RAF,  de Koninklijke Luchtmacht en de verkeers-leidingen (civiel en militair) hebben vervolgens heel wat werk verzet om de vlucht technisch en logistiek mogelijk te maken. Het overvliegen van de Spitfire en de Lancaster vormt de afsluiting van de herdenking van de Operatie Manna. De Gouwenaars worden opgeroepen zoveel mogelijk zaterdagmiddag 2 mei op de Markt aanwezig te zijn om bij het overvliegen (omstreeks 13.50 uur) massaal te zwaaien naar de vliegers en daarmee hun dankbaarheid te tonen voor wat ‘Operatie Manna’voor de hongerende Goudse bevolking heeft betekend.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl