Weekblad deGouda digitaal

Papieren Tijgers: 69. First Safety

Johan Weeber die tot voor kort in de Goudse gemeenteraad zat voor Gouda Positief baseerde zijn boek op ware gebeurtenissen tussen 2010 en 2018. “Uit respect voor sommige politici zijn bepaalde zaken in dit boek verzonnen. Uit respect voor de kiezers is al het overige zo waarheidsgetrouw mogelijk opgeschreven.” 
Het boek verschijnt als feuilleton in deGouda Digitaal.

69. First Safety

Farid heeft het al een aantal keren geroepen in onze fractie. Veiligheid kunnen we niet langer aan de politie overlaten in Solingen:” Ze hebben zwaar onvoldoende mensen, ze kennen de veelplegers niet en ze zijn ’s nachts niet aanwezig. Wat heb je eraan.” Farid geeft zoals meestal ongezouten zijn mening. Er is weer eens sprake van een inbraakgolf in de wijken Westerfeld en Solingen-Oost. Landelijk is Solingen koploper in het aantal inbraken. Burgemeester Schumacher is verantwoordelijk voor de veiligheid in Solingen en is daarover al een flink aantal keren aan de tand gevoeld door de gemeenteraad. Er zijn strenge moties ingediend. Het verweer van de burgemeester is steeds dat hij het wel kan vragen, maar uiteindelijk niet gaat over de inzet van politiemensen op straat. Daarover gaat de politie zelf, en die valt onder een ministerie dat voortdurend met zichzelf bezig is. Dat leidt ook bij de burgemeester tot frustratie. Maar niet tot een oplossing. Wij zijn onze politieke partij nou juist begonnen om problemen op te lossen. Farid heeft daarom vanuit zijn netwerk contact gelegd met het beveiligingsbedrijf First Safety. Vanavond zijn ze bij ons aanwezig in de fractie om uit te leggen hoe zij de inbraakgolf denken te bestrijden. We maken kennis met Bridget Draijer, een pittige, donkerharige dame van een jaar of veertig. Vroeger is zij zelf politieagent geweest. Haar compagnon Ronald heeft heel zijn leven in de beveiliging gewerkt. Voor Solingen hebben ze een aansprekend programma bedacht, waarbij met jongeren uit de wijken contact gezocht wordt om een opleiding in de beveiliging te gaan doen.

Er wordt na een korte opleiding meteen gesurveilleerd op straat, ook ‘s nachts, potentiële inbrekers worden aangesproken en indien nodig hinderlijk gevolgd. Dit alles onder leiding van een seniore,  gediplomeerde beveiliger. Op deze wijze worden drie vliegen in een klap geslagen: jongeren worden van de straat af gehaald en uit de bijstand, komen niet in de criminaliteit terecht én weerhouden ook nog hun vriendjes ervan om crimineel te worden. En het mooie is: het verdient zichzelf terug qua kosten. Onze fractie reageert enthousiast op de presentatie. Ik neem het woord: ”Bridget en Ronald, we zijn onder de indruk. Zijn jullie al bij de burgemeester en ambtenaren veiligheid geweest, die zullen jullie denk ik graag willen inhuren.” “Nou”, zegt Bridget, “dat zal ik je vertellen. We komen daar gewoon niet binnen. Ik heb diverse mails geschreven en telefoontjes gepleegd maar ik kom niet verder dan het secretariaat.” Farid springt boos op van tafel en roept: ”Dat is toch belachelijk. Die burgemeester krijgt t zelf niet voor elkaar en dan mogen jullie niet eens helpen, bizar!” Druk gebarend gaat hij weer zitten. Ik heb een idee en zeg:” Wat jullie ons hebben laten zien, moet eigenlijk de hele raad een keer zien. Binnenkort mogen wij een onderwerp aandragen tijdens een algemene avond, dus ik stel voor dat jullie je plan daar komen presenteren. Als jullie de raad overtuigen, zal de burgemeester er wel serieus naar móeten kijken.” Jaren later smeken veel burgemeesters zelfs om de inzet van particuliere beveiligers omdat de minister agenten van de straat afhaalt wegens benodigde inzet elders.

Maar dat weten we nog niet als enkele weken later First Safety zich in het Huis van de Stad presenteert. Een groot deel van de raad is op komen draven. De woordvoerders veiligheid zitten in een ring bij de microfoons. Bridget trapt af en stelt haar bedrijf voor. Zakelijk en professioneel. Dat valt meteen al verkeerd bij Annie von Dewall van Dem’77: “Ja, mevrouw ehm Draijer of zoiets, ik wil u even onderbreken want u moet niet denken dat u hier in deze raad één of ander acquisitie praatje kunt houden voor uw bedrijf. Wij staan hier voor een ernstig inbraakprobleem moet u weten.  Ik wil eigenlijk alleen maar weten waarom u het beter denkt te kunnen dan de politie. ” Ik zie Bridget bleek worden, en ik sla mezelf voor mijn hoofd dat ik haar niet heb voorbereid op dit soort vijandige reacties. Bridget herpakt zich en begint uit te leggen hoe zij werken en daarmee op een slimme manier de criminaliteit te lijf gaan. Ik zie dat de woordvoerders zich geen raad weten wat ze hiermee aan moeten. Ze draaien heen en weer op hun stoelen. Aster van 50+ begint: ”Maar mevrouw, eigenlijk doet uw bedrijf dus werk wat de politie zou moeten doen”, Bridget knikt haar vriendelijk toe en Aster vervolgt: “Maar waarom zouden wij dan met u in zee gaan.” Bridget antwoordt: ”Omdat de politie niet aan mensen kan komen en zijn taak dus niet goed uit kan voeren. En als ze er wél aan toe komen veel minder efficiënt zijn in hun aanpak.” Professor Ton Hardjong van het CDU,  een wat ouder  raadslid met javaans bloed, die altijd met veel krakende bijgeluiden en pauzes het woord voert zegt: “Met uw …. opleiding en geboden salarissen schiet u dus onder de duiven…. van de politie, zou u daar niet onmiddellijk mee stoppen want u brengt…..Solingen in grote, grote problemen.” Bridget kijkt me hulpeloos aan en maakt een gebaar van “wat móet ik hiermee”. Ik besluit als organisator van de avond maar een eind aan deze martelgang te maken: ”Beste collega’s, deze avond is weer eens aangetoond dat de kloof tussen bedrijfsleven en onze gemeente nog lang niet overbrugd is. Ik stel voor dat Bridget haar presentatie rondmailt, dan kunt u er allemaal nog eens rustig over nadenken.  Hopelijk vinden wij elkaar dan in het aansporen van onze burgemeester om met alle onorthodoxe methoden, waar wat mij betreft ook deze bij hoort, iets aan de inbraken te doen.”  Maar de burgemeester kiest voor een andere aanpak: een week later rijden er politiejeeps met grote schijnwerpers er bovenop door de straten. Helikopters hangen dag en nacht boven de wijken. Het lijkt wel oorlog. Solingen staat er weer eens slecht op in de pers. En er worden in twee weken tijd drie inbraken opgelost.

Door Johan Weeber

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl