Weekblad deGouda digitaal

Paul Abels over tolerantie

Gouda – Op zondag 6 januari 2019 spreekt Prof. dr. Paul Abels op uitnodiging van het Oecumenisch Initiatief Gouda (OIG) over tolerantie. De aanleiding is het 25-jarig jubileum van dit OIG. De bijeenkomst wordt gehouden in de grote zaal van Sociëteit Concordia, Westhaven 27 in Gouda. De aanvang is 15:30 uur (zaal open om 15:00 uur).

Abels zal een voor Nederland unieke episode uit de Goudse kerkgeschiedenis toelichten. Het is de periode van de Goudse Vrijheid (1572-1618), toen de stad bekendstond als vrijplaats voor alle geloven. Het stadsbestuur hield principieel vast aan ‘vrijheid van geweten’ en bood gastvrij onderkomen aan vele denkers die elders om hun opvattingen vervolgd werden.
Erasmus, en later Coornhert waren de grondleggers voor deze koers, die erop gericht was om zoveel mogelijk Gouwenaars samen te brengen in die ene grote parochiekerk, de Sint-Jan. Uiteindelijk maakte prins Maurits, in 2019 precies vierhonderd jaar geleden, onder dreiging van geweld een eind aan dit vrijzinnige beleid van het stadsbestuur en hielp een kleine groep streng gereformeerden aan de macht.

Het OIG is een groep mensen die op zoek is naar de invulling van geloof en spiritualiteit in deze tijd. De wijsheid uit de oude boeken (Thora, Bijbel, Koran, etc) is voor het OIG nog steeds relevant, maar het wereldbeeld uit de tijd dat het geschreven is, is totaal anders dan de inzichten op basis van huidige wetenschappelijke kennis. Nieuwsgierigheid naar geloof van mensen uit verschillende tradities en daarmee tolerantie naar elkaar zijn kernwoorden.

De lezing wordt muzikaal omlijst.

Prof. dr. Paul Abels is Gouwenaar en schrijft als kerkhistoricus veelvuldig over de (kerk)geschiedenis van de stad. In het dagelijks leven is hij hoogleraar inlichtingenstudies en raadadviseur op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De bijeenkomst wordt gehouden op zondag 6 januari 2019 in de grote zaal van Sociëteit Concordia, Westhaven 27 in Gouda. De aanvang is 15:30 uur (zaal open om 15:00 uur). Toegang is vrij; na afloop is er een collecte.


Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl


Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl