Weekblad deGouda digitaal
irene verkaaik

Pennenstreken van het Historisch Platform Gouda

Als watersporter stap ik in Zutphen aan land. Vanuit Friesland via Kampen over een IJssel die kampt met een zeer lage waterstand, waardoor de rivier over een sterke stroming beschikt. Stroomopwaarts is voor de dieselmotor hard werken en voor de kapitein geconcentreerd sturen. Voor je het weet ligt je boot in een andere vaarrichting… met de stroom mee!
Het deed me op die Gelderse IJssel, zo vlak voor Zutphen, denken aan een van de lessen Goudologie. De les over het water, waterstanden en waterbeheersing in Gouda. De werking van de Donkere Sluis en het schuren van de grachten.

Voor je het weet ligt je boot in een andere vaarrichting

Vanwege de lage waterstand van de Gelderse IJssel worden de watersporters gewaarschuwd bij het binnenvaren van de haven (waarvan de toegang is voorzien van een onderwaterdrempel): Binnenvaren aan bakboordzijde van de haveningang i.v.m. de sterke stroming! Ziet u het al gebeuren… tegen de kant geduwd en hangend op de drempel?
Met een cursus Goudologie op zak zal u dit niet snel overkomen.
Zutphen heeft ook een basiscursus geschiedenis van de stad: Zutphologie. Twee dagen van deze historische stad genoten en met Goudologie-ogen goed gekeken. Geweldig, een watersportvereniging met jachthaven midden in de stad. Gouda het zou u ook niet misstaan. Met het water komt de ziel weer terug…!

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl