Weekblad deGouda digitaal
Stadsdichter

Peter Noordhoek is 10e Goudse stadsdichter

Gouda Onder grote belangstelling is vanmiddag Peter Noordhoek uitgeroepen tot de 10e stadsdichter van Gouda. Peter nam het in de Chocoladefabriek op tegen de twee andere finalisten, Jeffrey van Geenen en Jort van Meeteren. Ondanks een enerverende strijd trok hij uiteindelijk aan het langste eind.

De finalisten ontpopten zich vanmiddag als een gemêleerd trio. Enerzijds de jonge Jort van Meeteren, die zich als ´underdog´ van zijn beste kant liet zien. Dan Jeffrey van Geenen, qua leeftijd de middelste van het stel, die uitgesproken, meeslepend zijn gedichten voordroeg. En tenslotte Peter Noordhoek, de oudste van de drie, die zich liet kennen met diepzinnige, uitgewerkte poëzie. De middag werd opgeluisterd met een bijdrage van junior stadsdichter Femke Kerkhoven, een poezieproject bij GSG Leo Vroman en live muziek.

Drie gedichten
De aftrap kreeg vorm in een drietal voordrachten, waarmee de dichters de bodem legden onder de verkiezing. Jort beet het spits af en bracht zijn ingetogen poëzie verbazingwekkend rustig, overeenkomstig zijn stijl. Het gedicht van Jeffrey over het Vroezenpark nam de zaal mee naar dat bekende park in Gouda, dat meestal ongezegd zo charmeert. Peter op zijn beurt sprak over de stad ‘die ik altijd uit moet leggen’, buiten Gouda welteverstaan. ‘Ik verstop mij niet in krantenkoppen’, besloot hij, niet langer bereid om het mooie Gouda te moeten verdedigen. Peter was degene die buiten het spreken zelf het breedste uitpakte, met onder meer een schilderspalet in de hand.

Eerdere stadsdichters
In de zaal waren diverse stadsdichters uit de voorgaande edities aanwezig, te beginnen met de eerste, Inez Meter, inmiddels 94 jaar oud, en Aai Gerhardt. De presentatie werd verzorgd door twee andere bekenden, voormalig stadsdichters Jan Graafland en Hanneke Leroux. Uiteraard was ook scheidend dichter Pieter Stroop van Renen van de partij, voor enkele woorden van poëzie en om de honeurs over te dragen. “De vrijheid is het bijzonderste aan het stadsdichterschap”, vond hij terugblikkend op zijn jaren.

Peter Noordhoek
Als special was het drietal tenslotte gevraagd om te schrijven over een bepaald thema: Gouda in enkelvoud. Peter droeg zijn themagedicht op aan zijn vrouw, over wie hij naar eigen zeggen niet eerder regels had geschreven. De driekoppige jury luisterde geduldig en beraadslaagde zich over de moeilijke keuze. Het was uiteindelijk Peter Noordhoek die de dichtersspeld en koffer mee naar huis kreeg. In zijn dankwoord vertelde hij zich in te gaan zetten voor ‘Gouda 750’ en het verbinden van Gouwenaars. Maar het echte vergezicht? ‘Ik wil toe naar een Goudse dichtersschool!’

Stadsdichter

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTV



Volg ons op



Contact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl