Weekblad deGouda digitaal

Pionier oefent voor de intocht Sint

#Gouda – De Marchingband van Gouda’s Harmonie De Pionier is druk bezig met het voorbereiden van de landelijke Sinterklaasintocht in Gouda. Afgelopen zaterdag oefenden de muzikanten het marcheren onder leiding van Nederlands beste tamboermaîtres. De Pionier was zaterdag voorbeeldkorps tijdens de landelijke tamboermaîtredag in Rotterdam, op de Van Ghentkazerne. Dit is de thuisbasis van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, een professioneel korps dat marcherend muziek maakt op officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag.
“We hoorden in juni via via dat de organisatie van de tamboermaîtredag een voorbeeldkorps zocht”, vertelt Arno Engels, voorzitter van De Pionier. “Toen was ook net bekend geworden dat de landelijke Sinterklaasintocht in onze stad zal zijn. Onze Marchingband loopt altijd al voorop met de intocht, en dat mogen we in november straks weer doen. Dan willen we natuurlijk extra goed voor de dag komen.” Er waren meer kandidaatkorpsen, maar De Pionier wist als enige door te dringen tot de tamboermaîtredag. “Een unieke kans”, aldus Engels. “Want we zouden dan gaan oefenen met wel 45 tamboermaîtres uit het hele land, onder leiding van professionals van het Korps Mariniers.”

Op de dag zelf werden basisexcertities geoefend, zoals: opstellen van het korps, in de houding gaan staan, wegtrekken, rechtuit en via bochten marcheren. En omdraaien en de andere kant op lopen, wat counteren wordt genoemd. “Het lijkt misschien eenvoudig om met een korps netjes in dezelfde pas te lopen, en dan tegelijkertijd mooie muziek te maken. Maar dat is echt niet gemakkelijk.” De Pionier kijkt terug op een geslaagde oefendag. De excertities bleken leerzaam voor zowel de jongste als voor de gevorderde muzikanten. “Sommigen waren bang dat het te militair zou worden. Er werd wel discipline van ons verwacht, en het ging allemaal heel serieus, maar de tamboermaîtres maakten tussendoor ook grappen. Wij vonden het leuk, en zij ook”, aldus de voorzitter.

De tamboermaîtredag werd georganiseerd door stichting Nationale Taptoe en de tamboermaîtres van de Nederlandse krijgsmacht, als voorproefje op de Nationale Taptoe komend weekend in Ahoy Rotterdam. Tot zaterdag 15 november oefent De Pionier niet alleen voor de Sinterklaasintocht. De harmonie bereidt ook een najaarsconcert voor, dat op vrijdag 21 november in de Vaste Burcht plaatsvindt. Op het programma staan dan klassieke en symfonische muziekwerken, waaronder de overture Candide van Bernstein.

Getagd met:

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl