Weekblad deGouda digitaal

Portret van de Gouwenaar: Merijn Bouw

In Gouda wonen allemaal bijzondere mensen. Ieder is bijzonder op zijn of haar eigen manier. In deze rubriek Portret van een ­Gouwenaar gaan we in gesprek met ­stadgenoten over leven, passie en werk.

Het is een vroege, winterse ochtend in Gouda en ik  probeer Merijn Bouw al twee dagen telefonisch te bereiken. Tuut, tuut, tuut, pauze en dan een heel lief en teder stemmetje dat zegt:

Hallo met Merijn Bouw, Smakelijk drinken. Een gedigitaliseerde harde stem neemt het over:

– Neem uw bericht op na de piep… PIEP.

Niet bereikbaar dus. Gedurende de dag heb ik nog talloze keren Merijn gebeld, maar zonder succes. Merijn is druk met verhuizen. Hij sluit zijn winkeldeuren vandaag definitief. Ik besluit langs zijn winkeltje te lopen, misschien tref ik hem daar.

Het is 16.33 uur en het vriest. Ik loop de wijnwinkel “Smakelijk drinken” binnen.
Ik merk dat Merijn niet in de stemming is om geïnterviewd worden.

Hij is druk.

Hij vraagt: “Wat is nou het nut van dit interview.

Ik ben nu toch al weg.”

-“Portret van de Gouwenaar,- zeg ik – “Dat hoeft niet perse nut te hebben. Het is juist

nutteloos. Hooguit kan het een leuk artikel worden. Doe je mee?”. Stilte. Dan het harde geluid van een boormachine en vallende kastplanken. En stof, veel

stof. De kast die de hele muur van de winkel besloeg is neergehaald, nu heeft Merijn wel even tijd om te praten.


Ondernemerschap
-“Merijn, hoe kom jij in Gouda terecht?’.

-“Mijn broer kwam in 2008 in Gouda te werken en ik sloot me bij hem aan. Toen heb ik besloten om mijn kinderen te gaan verzamelen. En nu heb ik er drie. Schatjes. Hetzelfde jaar ben ik begonnen met de wijnwinkel op de Bosweg 83, vijf jaar later verhuisde ik hier naartoe aan de Lange Tiendeweg 19 in Gouda. Wijn vind ik een mooi product. Een klein beetje Italië in Gouda leek mij wel een goed idee. Verstoord kijkt Merijn naar zijn vriend die staat te niksen- Joris, wil je anders gewoon paar lampjes weghalen? We hebben ze toch niet meer nodig. Begin gewoon.

In een adem wendt hij zich weer tot mij: Het punt met Gouda is alleen dat het voor de ondernemers gewoon geen leuke stad is.

Je moet steeds sneller laden en lossen, er is een paaltjes beleid, de handhaving, stoplichten, noem het maar op.

-“Waarom kan jouw wijnwinkel in Gouda niet blijven bestaan? Waar ligt het aan denk je?”

-“Ik had het wel kunnen redden, maar ik wil iets meer dan me alleen kunnen redden. Mijn assortiment bleek te goedkoop voor de wel  gesitueerde mensen en voor mensen met de kleine beurs was ik te duur. Het rammelde.

-“Waarom paste je je assortiment niet aan?”

-“Kijk, ik heb het idee dat alle leuke mensen die in Gouda wonen (en dat zijn er niet zoveel) al mijn klanten zijn. En ook blijven. Straks heb ik een app die “deWijndictator” heet en ik bepaal wat mijn klanten kopen. Het is zo beter. Want een klant weet vaak niet wat hij wil. Lijkt mij heel leuk. Merijn staat ineens op en roept naar Joris – Oké, wat is het plan hier eigenlijk, wij moeten nog auto wegbrengen!”

-“Wacht Merijn, ik ben nog niet klaar met interviewen! Hoe schat jij je kennis over de wijn in? Denk jij dat je alles daarover weet?”

-“Nee, natuurlijk niet alles. Maar ik ben wel geïnteresseerd in de mens en in de wijn en in eten. Bovendien vind ik dat als je iets doet, je dat zo goed mogelijk moet doen..

Passie
Merijn is voor mij stiekem een ambassadeur van Italië, hier in Gouda. Hij manifesteerde zijn passie via zijn winkel. Italië zit, letterlijk en figuurlijk, in zijn bloed, lever en ook in zijn hart. Dat hart is er

overigens ook voor mensen, voor wijn en voor eten. “Ik weet dat je passie en je liefde Italië is, hoe komt dat?” “Ik heb Italiaans gestudeerd. Het spreekt mij gewoon erg aan. Maar ja, wie gaat nou Italiaans studeren? Een paar jaar geleden heb ik naar goedkope bestemmingen gekeken in Italië, en toevallig kwam ik zo in Catania terecht. Het bleek een geweldige plek te zijn.

Leuke mensen. Lekkere vis. Zon. Etna. Catania is als Rotterdam, mooie stad, multicultureel, het bruist, het enige verschil is dat het niet plat gebombardeerd is. Als mijn kinderen groot zijn, dan woon ik waarschijnlijk in Catania. ”

Op 25 januari sloot de winkel Smakelijk drinken de deuren voorgoed. Het einde van een ontmoetingsplaats, van een klein Italië. Mensen kwamen hier om elkaar te ontmoeten en boeiende gesprekken en discussies te voeren over Gouda en Gouwenaars, politiek, kinderen en alles waar een mens zich over kan opwinden. Soms positief, meestal met een scherp randje, en wellicht met een grote dosis cynisme.  Want dat past bij Merijn en Catania.

-“Ga jij je winkel missen?”

-“Jawel, sommige aspecten. -wacht wij moeten een muntje in parkeerautomaat gooien-

Niet dat ik mensen ga missen, maar gewoon mijn dagelijkse bezigheid. Om naar de winkel te gaan,

om de winkel te runnen.” De wijndictator app is nog in ontwikkeling. Binnenkort kan iedereen via deze app wijn bestellen die bij de klant of eten past. Merijn dicteert en vertelt de klant wat hij nodig heeft. Nooit meer keuzestress, een verademing.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl