Weekblad deGouda digitaal

Portret van de Gouwenaar: Patrick Meijboom

Gouda – Hij heeft een plekje veroverd in de Top 50 ‘Lijst der bijzonder Gouwenaars 2018’ en is, met zijn vrouw Mirjam, de trotse eigenaar van Meijboom Fotografie en Lijsten aan de Lange Groenendaal. In deze rubriek Portret van een Gouwenaar gaan we in gesprek met Patrick Meijboom over leven, passie en werk.

Anders dan anders
Wandelend door de binnenstad kan Meijboom Fotografie en Lijsten de toevallige passant eigenlijk niet ontgaan: dit is geen fotowinkel met statieven, camera’s en een enkel voorbeeldportret in de etalage, dit is anders. Patrick Meijboom maakt er een traditie van eigen werk te tonen in de etalage: op dit moment is dat een bebaarde heer op leeftijd, compleet in leer, op een Solex. De motormuis poseert voor een Gouds muurtje met enkele houten panelen in blauwtinten. De lijst rond het werk is zwart, met een heel fijn randje oranje, want deze kleur komt in de details van het werk terug. Patrick spreekt met heel veel passie over zijn artistieke keuzes. Patrick en Mirjam specialiseren zich in hand- en maatwerk wanneer het gaat om lijsten, passe partouts en foto’s. Patrick: ‘De combinatie van een lijst met het werk dat erin komt is essentieel. Je voelt de magie!’

Patrick combineert zijn werk in de winkel met het maken van familie- en zakelijke portretten in zijn studio. Hij toont me een foto van een gezin: vader, moeder en vier kinderen, puilend uit een gondel (zo’n mand onder een luchtballon) op een eindeloze plas. Inderdaad: de foto is ‘om de hoek’ gemaakt op de Reeuwijkse Plassen en Patrick heeft vlonders gebruikt om daar de gondel op te plaatsen. Vader draagt een driekantige steek op zijn hoofd, dochter een alpinopet en de jongste zoon balanceert op een hoek van de mand en tuurt door een vintage spyglass. Het is een plaatje waarmee je fantasie op de loop gaat.

Ratjetoe-muur
Klanten worden bij binnenkomst in de winkel eigenlijk altijd getrakteerd op vinyl: Patrick is er ongeveer 60 uur per week en luistert graag toffe muziek. Aan de kapstok hangen bol,- gleuf- en hoge hoeden: souvenirs van zijn bezoekjes aan Gouds Montmartre op de woensdagen, die hij dan weer gebruikt in shoots. De langste wand in de winkel, de ‘ratjetoe-muur’, is een bonte verzameling van bijzondere portretten en ander ingelijst werk. Overal liggen passe partouts, de tafel is bezaaid met stukjes ‘proeflijst’, er staat een koelvitrine met oldskool fotorolletjes en alles wanden hangen boordevol met portretten, zwart-wit en kleur. Ook voor bijvoorbeeld geheugenkaarten, lensdoppen of cameratassen kan de (hobby)fotograaf in de winkel terecht. Hier ervaart de bezoeker een liefde voor alles wat met fotografie te maken heeft.

Patrick is opgegroeid in Rotterdam, woonde in Londen en heeft veel gereisd. Toen hij terugkwam was hij ‘grotestedenmoe’ en zijn ontmoeting met Mirjam leidde ertoe dat hij verhuisde naar Gouda. Toen hij jong was wilde hij ontwerper worden, en van het geld dat hij met zijn vakantiebaantje verdiende kocht hij zijn eerste camera. Patrick: ‘Ik fotografeerde om te leren kijken.’ Hij ging werken in de grafische industrie en opende 8 jaar geleden de winkel, samen met Mirjam.

Paard in de studio
Voor het maken van zijn theatrale etalagefoto’s kan het creatieve proces voor Patrick op drie manieren verlopen: ‘Optie 1: ik fotografeer iemand met een interessant hoofd en nodig hem of haar uit voor een project. Optie 2: ik zie een object dat me aanspreekt en dat vormt de basis. Optie 3 noem ik ‘de speldenprik’: er is een thema, maar het beeld is nog niet ingekleurd.’ De creatieve projecten ontstaan als er rust is. Mirjam: (lachend) ‘Patrick zit dan doodstil in een stoel of staat heel lang onder de douche. Ik hóór hem denken.’ Voor zijn beroemde sinterklaasfoto sjouwde Patrick met een vriend een immens zware badkuip uit een Amsterdams appartement op 1 hoog. Voor het paard, dat toch niet in het beeld mocht ontbreken, postte hij minder dan 24 uur van tevoren een Facebookoproep, om de dag erop Sinterklaas in een badkuip en een witte schimmel met een winterpeen in zijn studio vast te leggen op camera.

Fietsend naar huis passeer ik Gouds Montmartre. Ineens vallen allerlei objecten op: een beduimelde teddybeer, een lange onderbroek met frivole omslag, een antiek buikkastje … Zou het nieuwste Meijboom-project al geboren zijn?  

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl