Weekblad deGouda digitaal

Portret van een Gouwenaar: de laarzen van John van Kleef

In de lege vensterbank, rechts van de voordeur staat een model van het stadhuis. Dan doet John open, in een paar knalgele laarzen en een Gouda shirt. Het zijn de kaaslaarzen die hij vanmorgen droeg bij het draaiorgel, tijdens de donderdagochtendmarkt. Door de jaren verzamelde hij zo´n 150 paar laarzen, waarvan hij veel modellen ook echt draagt. Ongewild is hij zo een opvallende verschijning in het ingetogen Gouda.

Waar in John’s huis je ook komt, je vindt er laarzen: grijze laarzen, groene laarzen, blauwe zomerlaarzen, bruine laarzen voor in de herfst, laarzen met panterprint, laarzen met paardrijddetails, keurig geordend in rijtjes opgesteld. ‘Verzamelwoede’, zegt partner Arie droog, wat John allicht toegeeft. Maar het is geen exhibitionisme, benadrukt hij: “Ik draag laarzen niet om op te vallen, ik wil me gewoon prettig voelen”. Onder het genot van een koud glas cola in een zonnige achtertuin vertelt John over zijn opvallende hobby.


Laarzen
De liefde voor laarzen begon eigenlijk als kind: “Ik had een hekel aan veters strikken”, vertelt hij. “In mijn tienerjaren ging ik verschillende merken en modellen proberen. Op een gegeven moment werd het een liefhebberij en een soort gekte”. Onder zijn verzameling zijn laarzen zoals we ze kennen voor het natte weiland en de regen, geen historische, chique soorten. Sommige modellen, wijst hij aan, zijn bijzonder voor de verzameling, op anderen loopt hij graag. Veel van zijn laarzen zijn handgemaakt, van echt rubber en bieden draagcomfort en ondersteuning aan de enkels. Die ondersteuning is voor John ideaal, omdat hij door osteoporose slappe enkels heeft. Vroeger verzamelde hij Nike Air sportschoenen –ook zo’n 250 paar— maar hierop stond hij minder stevig en werd bang om te vallen. Die verzameling heeft het daarom afgelegd tegen de laarzen.

Draaiorgel
John is wat hij zelf noemt een ‘bezig bijtje’ en een echte Gouwenaar. Zo is hij vergunninghouder geweest van Cafe ’t Zuid (nu de Markies) en runde hij een tijdlang het Goudse draaiorgel ‘de Lekkerkerker’. Dat was verre van toevallig, want muziek dat is zijn andere grote liefde.

Al toen hij 6 jaar oud was liep John voor het eerst met een Gouds draaiorgel mee: “Op zaterdag mocht ik na de scouting bij Jan van Hoof mee met het draaiorgel. De organist had me gevraagd om de boeken vast te houden, omdat de kar zo hobbelde. Aan het einde van de dag kreeg ik 1 euro, dat was toen veel geld”, vertelt hij alsof het de dag van gisteren was. “Daarvan ging ik naar de markt en kocht een bosje bloemen voor mijn moeder. Dat deed ik iedere zaterdag”.

Later bleek dat John zelf ook muzikaal talent had; op zijn 12e werd hij al toegelaten tot het conservatorium, een unicum. Daar volgde hij een opleiding voor piano en legde zich toe op orgelmuziek. Hij speelde een tijd theaterorgel bij ‘stomme films’, om de stiltes gangbaar te maken. Ook startte hij samen met drummer Willem Tillemans ‘the Firestarters’ op.

Mode
In de stad verzorgt John tweemaal per week de muzikale keuze van het draaiorgel: “Ik ben eigenlijk de D.J. maar dan van deze mechanisch/pneumatische jukebox”, zegt hij. Dat hij daarbij wellicht opvalt vanwege zijn kleurige laarzen deert hem niet. Hij laakt het mode-beeld voor mannen ‘die voorschrijft dat blauw en zwart bij mannen past’ en dat hij ‘donker en saai’ noemt. Het is bovendien krom, wijst hij uit met een voorbeeld: “Volgens de opinie passen rode laarzen bij vrouwen, terwijl onderzoek uitwijst dat 7 van de 10 jongetjes in zijn kinderjaren rode laarsjes heeft gehad”.

Op foto’s laat hij zien dat je laarzen prima kunt inzetten als modieus kledingstuk. Hij is te zien op schitterende foto’s in het park, met paarse, gele of grijze exemplaren, die hij stijlvol combineert met een bijpassend overhemd. Dat levert de nodige complimentjes op; “Ik krijg voornamelijk veel leuke reacties, vooral van dames tussen 20 en 45 jaar”. Er zijn ook minder leuke reacties tussen maar, vraagt hij zich dan af; “wie ben jij om te oordelen, wat zegt dit over jou”? John hoopt stiekem dat zijn keuze anderen helpt om ook te dragen waar ze zich goed bij voelen, ook als dat niet geheel geaccepteerd is: “In tijden waarin van alles ‘niet kan’, hoop ik daar een beetje een voorbeeld voor te zijn: durf jezelf te zijn”. Een eyeopener van formaat!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl