Weekblad deGouda digitaal
Beatrijs Lubbers

Present opent mijn ogen

Dat is niks voor mij, dacht ik. Als vrijwilliger iets ondernemen met een groepje mensen met een verstandelijke beperking in een woonvoorziening. Maar Arie Jan van de Wetering van Present heeft me zo vriendelijk gevraagd om een keer te komen kijken dat ik geen nee kon zeggen. Dus zit ik op een zaterdag morgen in de Huik aan de Meerburgstraat, een woonvoorziening van ASVZ. Een uurtje later lees ik een sprookje voor en daarna speel ik memory met een groepje bewoners. De andere vrijwilligers van Present gaan met de cliënten boodschappen doen voor de groentesoep en appelflappen. Hermien, een van de vaste begeleidsters die er al bijna twintig jaar werkt, maakt diepe indruk op me door de lieve en professionele manier waarop zij met de bewoners omgaat. Maar ook vertelt ze me over de bezuinigingen, waardoor de begeleiders steeds minder tijd hebben om bijvoorbeeld in de stad met één bewoner kleren te kopen en ook voorlezen kunnen ze niet meer zo uitgebreid doen.

Iedere vrijwilliger is welkom

In de Huik wonen zeventien mensen, intussen allemaal al wat ouder: twaalf van de zeventien zijn met pensioen. Veel van hen hebben inmiddels dus ook hun ouders verloren, maar gelukkig zijn er nog wel broers en zussen en ooms en tantes die een deel van de zorg op zich genomen hebben. Na deze ochtend ben ik helemaal om. Ik heb Jan, Bert, Wouter, Dorien en Peter (i.v.m. privacy niet hun echte namen) in mijn hart gesloten. Genietend van de verse appelflap vraag ik aan Hermien of er misschien ook bewoners zijn die mee willen naar CinemaGouda op een 50+ filmmiddag. Volgens haar is iedere vrijwilliger welkom, al is het maar eens in het kwartaal. Ik begrijp alleen niet dat de buren niet iedere week even langs komen. Deze vorm van burenhulp is echt hartstikke gezellig. Bel ASVZ.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl