Weekblad deGouda digitaal

Presentatie burgerschapsonderwijs in Goudse school

Gouda – Stichting Trees of Wisdom geeft op 6 maart a.s. in samenwerking met ProDemos, Stichting Terra Nova en Democratisch Design een lezing over burgerschapsonderwijs. Aan de hand van de ervaringen en presentatie van twee spellen demonstreren zij hoe speels, maar adequaat burgerschapsonderwijs eruit kan zien.

Aanleiding voor de lezing is de aanpassing op de wet Burgerschapsonderwijs, die recent groen licht kreeg van de Ministerraad. Islamitische basisschool Al Qalam in Gouda is woensdag gastheer. Onder de aanwezigen wethouder Corine Dijkstra en adviesorgaan van onderwijs SLO.

De islamitische basisschool deed al eerder ervaring op met burgerschapsonderwijs. Voor deze lezing hebben hun leerlingen het spel ‘Terra Nova, de minimaatschappij’ gespeeld. In dit spel krijgen ze de opdracht om samen hun eigen maatschappij in te richten. Woensdag zullen de leerlingen vertellen over hoe zij het ervaren hebben. Zouden ze onze vooroordelen bevestigen, of is het Nederlandse islamitische kind er een als alle andere kinderen op basisscholen?

Initiatiefneemster Miriam Piña van Trees of Wisdom laat aan de hand van een video zien hoe het spel werkt. Te zien zijn drie kiezers van de PVV, D66 en PvdA die samen een ‘leeg’ eiland moeten inrichten. Er moet worden samengewerkt en al snel gaat het over welke waarden de drie het belangrijkste vinden, vertelt Miriam. “Je beseft dan dat we veel te bespreken hebben. Want niet alleen het systeem moet worden besproken, maar juist de onderliggende waarden”. Want, zo vertelt Miriam; “hoe duidelijker je weet wie je bent, hoe beter je beseft dat je als individu onderdeel bent van een gemeenschap en leert samen te werken”.

Ook veel deskundigen onderkennen dat kinderen al vroeg moeten beginnen met de ontwikkeling van een besef van burgerschap. Dat kan door ze te leren hoe met elkaar om te gaan ondanks verschillen in etniciteit of niveau. Als kinderen kunnen filosoferen, luisteren, waarden leren bepalen en creatief zijn in denken en doen, zijn ze klaar voor de 21e eeuw, zo denkt men. Voor veel leraren is de methode nog nieuw. Woensdag kunnen zij kennis maken met de twee spellen en luisteren naar de ervaringen. Deelname is gratis.

Tijd: inloop 13.30 uur; aanvang 14.00 u; einde 16.30.
Locatie: Al Qalam basisschool, Calslaan 99, 2804 RT Gouda

Aanmelden kan via info@treesofwisdom.nl Meer informatie mevr. Miriam Piña 06 22939581

Trees of Wisdom is een initiatief van mevr. Miriam Piña, de Internationale School voor Wijsbegeerte en de DeGoudseSchool.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl