Weekblad deGouda digitaal

Prettige feestadagen, ook voor de dieren

Gouda – Het is weer december. Voor ons een gezellige feestmaand, maar voor veel huisdieren geeft dit enorm veel stress. Allemaal vreemde gasten over de vloer tijdens het kerstdiner. Of nog erger het vuurwerk tijdens Oud & Nieuw. Wat voor mensen een feestavondje is, kan voor dieren een regelrechte hel zijn.

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die -direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere. D-oor vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen met name honden een echte fobie voor harde geluiden, zoals onweer en vuurwerk ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren, is vaak groot. Niet alleen harde knallen zijn angstaanjagend, maar ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor hen gevaar betekenen. Huisdieren kunnen daarnaast ook last hebben van de flitsen, trillingen en zelfs van de geur die vrijkomt bij het afsteken van vuurwerk.

Training
Training is de moeite waard. Bij Hondenschool Martin Gaus kunnen zij daar uitgebreid advies over geven. Misschien lijkt het overdreven om voor vuurwerkangst een hele training te doorlopen. Het probleem is immers tijdelijk aanwezig.
Echter het gevaar bij een -dergelijke angst voor harde -geluiden is dat het dier zijn angst kan gaan generaliseren. De hond of kat kan in eerste instantie bang zijn voor de hele harde vuurwerkknallen, maar later ook voor zachtere geluiden.

Medicatie
Medicatie rond oudejaarsavond is een mogelijkheid voor -honden en katten die last hebben van -vuurwerk gedurende enkele dagen rondom Oud & Nieuw. Dit kan al een maand voorafgaand of op de dag zelf. Er zijn bij Brokken & Zo ondersteunende middelen of speciale voeding -beschikbaar die gebaseerd zijn op een voedingspreparaat, rust-gevende kruiden of een feromoon. Ook bestaan er speciale jasjes van strak zittend, elastisch materiaal die speciaal gemaakt zijn om een hond te kalmeren door een geborgen gevoel te geven. Bij Dier Medisch Centrum Gouda zijn kalmerende middelen verkrijgbaar die alleen op voorschrift van de dierenarts te verkrijgen zijn. Zorg er tijdens de jaarwisseling in elk geval voor dat de dieren veilig zijn. Bij -dieren die buiten worden -gehouden, is het verstandig hen in het nachthok, de schuur of op stal te zetten. Een hok of volière kan eventueel worden afgedekt met een dikke wollen (brand-vertragende) deken om geluid
en licht te dempen.

Angst bij honden
Hoe kun je angst bij honden herkennen? Dat zie je aan: likken van de lippen, hijgen, -geeuwen, overdreven alert zijn, traag -bewegen, niet willen eten, -weglopen. Steun en begeleiding is wat dieren nodig hebben als zij bang zijn. Geef duidelijkheid en neem de leiding als baasje, waardoor een situatie minder angstwekkend wordt. Steunen, maar niet troosten.

Tips
Bied een schuilplaats in een vertrouwde omgeving om gevoel van veiligheid te bieden. Leg een t-shirt met uw geur in de mand, zodat u altijd dichtbij bent. Geef gelegenheid om steun en contact te zoeken. Sluit de ramen, deuren en gordijnen, houd lichten aan en zet de radio aan om vuurwerkindrukken te verminderen. Met het oog op veiligheid alleen aangelijnd uitlaten rondom Oud & Nieuw en probeer af te leiden met snoepjes of een speeltje. Maak een grote wandeling aan het begin van oudjaarsavond, zodat uw hond lekker moe is. Door te kauwen op een grote kluif ontstaat endorfine, een stofje waar je rustig van wordt.

Vooral niet doen
Dwingen iets te doen wat hij niet wil. Negeren. Dat is echt de allergrootste straf. Straffen voor angstgedrag. Overdreven -aandacht geven aan angst. Uit zijn vertrouwde omgeving halen.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl