Weekblad deGouda digitaal

Productie industrie bijna 1 procent lager in augustus

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 0,8 procent lager dan in augustus 2018, maakt het CBS bekend. Dit is de zesde achtereenvolgende maand met een krimp van de productie.

Productie machine-industrie groeit het sterkst
Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie met bijna 10 procent het sterkst. Ook de productie van de transportmiddelen- en metaalproductenindustrie groeide. De helft van de bedrijfsklassen in de industrie had echter te maken met een krimp van de productie.

Trend licht dalend
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus 2019 steeg de productie met 0,9 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend licht dalend.

Producentenvertrouwen minder positief
Het producentenvertrouwen industrie is in september afgenomen. Het vertrouwen ligt echter nog ruim boven het langjarige gemiddelde.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in september naar het laagste niveau na 2009. Ze oordeelden opnieuw minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in augustus met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Kijk voor de tabellen op:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/41/productie-industrie-bijna-1-procent-lager-in-augustus

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl


Download nu deGouda App voor iOS en Android


 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl