Weekblad deGouda digitaal

Provincie realiseert nieuwe wegen rondom Gouda

#Gouda – Provincie Zuid-Holland is gestart met de aanleg van een aantal nieuwe wegen rond Gouda. Gedeputeerde Rogier van der Sande en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben daarvoor donderdag het startsein gegeven. De te realiseren parallelstructuur A12, bestaand uit de Extra Gouwekruising en de Moordrechtboog, verbetert de regionale bereikbaarheid rond Gouda. De nieuwe wegen bieden tevens een alternatief voor het filegevoelige knooppunt Gouwe op de A12. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu financiert daarom bijna de helft van de investeringskosten die in totaal circa € 200 miljoen bedragen. De parallelstructuur A12 wordt in 2016 in gebruik genomen.

Betere regionale bereikbaarheid
De provinciale en lokale wegen rond Gouda worden intensief gebruikt. In de huidige situatie worden gebiedsontsluitende wegen (zoals de N456 en de N219) veel gebruikt door doorgaand verkeer. Daardoor zijn deze wegen regelmatig overbelast. De parallelstructuur A12 verbetert de bereikbaarheid van plaatsen als Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. Rogier van de Sande: “De komst van de parallelstructuur goed nieuws voor de bewoners en bedrijven in de Zuidplaspolder. Het verbetert de regionale bereikbaarheid en het mooie is dat ook de automobilisten op het rijkswegennet rond Gouda er profijt van hebben”. Door de aanleg worden huidige knelpunten opgelost en wordt ook voor de toekomst voldoende capaciteit geboden.

Betere doorstroming en robuuster hoofdwegennet
Het nieuwe regionale wegenstelsel verlicht de druk op knooppunt Gouwe, waar de A12 en A20 samenkomen. Melanie Schultz van Haegen: “Oplossingen hoeven niet altijd gezocht te worden in aanpassing van het hoofdwegennet. Ook aanpassingen op het onderliggend wegennet kunnen zorgen voor een betere doorstroming op het hoofdwegennet. Daar is de parallelstructuur A12 een goed voorbeeld van.”
Verkeer uit Gouda richting Den Haag kan in plaats van het drukke knooppunt Gouwe in de nabije toekomst gebruik maken van de nieuwe extra Gouwekruising die aansluit op de A12. Dat geldt ook voor verkeer vanuit Den Haag met bestemming Gouda. De te realiseren Moordrechtboog biedt een directe verbinding tussen de A12 en de A20. De aanleg van de Moordrechtboog en extra Gouwekruising verbeteren de doorstroming en veiligheid op de A12 en A20 en zorgen voor een robuuster wegennet.
De opdracht voor realisatie van de parallelstructuur A12 is na aanbesteding gegund aan Heijmans Integrale Projecten . Naast het ontwerp en de bouw voert Heijmans ook het beheer en onderhoud gedurende tien jaar uit.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl