Weekblad deGouda digitaal

‘Ramadan gaat veel verder dan niet eten en drinken’

Gouda – Nog even en de dertig dagen ramadan zijn voorbij. Voor Gouwenaars met een islamitische achtergrond komt dan een einde aan de periode van vasten.  Zouhair Saddiki ziet ramadan vooral als een tijd van bezinning. “Ramadan beperkt zich niet tot het niet eten, drinken en vrijen, maar gaat veel verder. Het gaat erom dat ik naar mezelf kijk. Hoe verhoud ik me tot de wereld, tot mensen,  tot voeding?”

Samenkomen, bezinning op je dagelijkse routine en zelfbewustzijn creëren. Die drie termen gebruikt de dertigjarige Zouhair als hij omschrijft wat ramadan voor hem betekent. “Ramadan gaat puur over mezelf. Over mijn verhouding tot de wereld.”  Maar samenkomen is ook een belangrijk onderdeel. In de moskee is een dagelijks contactmoment. “Stel dat je ruzie zou hebben met je broertje of je neefje, dan is dit het moment om het goed te maken. Deze periode is bedoeld om tot elkaar terug te keren.”  Het is niet zo dat hij de hele week doorbrengt met familie. “Het gaat heel Hollands. Alleen in het weekend verbreken we gezamenlijk de vasten. In de week hebben de meeste mensen geen tijd. De volgende dag moet er weer gewerkt worden.” Dat geldt ook voor Zouhair die tijdens ramadan gewoon zijn werk als arbeidsonderzoeker aan de Erasmus Universiteit doet.

Ik voel me sereen’
Zijn dag begint steeds met vasten. Vanaf ’s morgens half vier, als de zon opkomt,  wordt er niet meer gegeten. De hele dag door laat hij voedsel en drinken staan, tot 22.10 uur als de zon weer onder gaat. Dan pakt hij een dadel en een kop thee. Verder eet hij verspreid over de avond en nacht met name lichte dingen. Geen voeding met suiker, veel natuurlijke producten, meer groente en minder vlees. “Ik wil ramadan ook gebruiken om een omslag te maken in mijn voeding.” Drie keer in de week gaat hij net voor het verbreken van de vasten sporten. Hij voelt zich goed bij deze leefwijze. “Ik voel me sereen.”

Suikerfeest
Ramadan wordt afgesloten met het ochtendgebed in de moskee, als start van het Suikerfeest. Vervolgens is het een echte feestdag die bij familie en vrienden wordt doorgebracht. En over 11,5 maand is het dan weer ramadan. “Dat is voor mij iets heel natuurlijks dat elk jaar op je pad komt. Het is een moment om naar uit te kijken, om je routine te doorbreken, te reflecteren op jezelf, op je carrière.”

degouda_FB

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl