Weekblad deGouda digitaal

Regionale noodverordening grote groepen van kracht

Gouda – Vrijdag is een speciale noodverordening ondertekend waarmee kan worden ingegrepen op bijeenkomsten van meer dan 100 personen. De regionale noodverordening is zaterdag 20:00u van kracht geworden en geldt in de hele veiligheidsregio Hollands-Midden. Vrijdag begin van de middag gaf burgemeester Verhoeve al aan dat gewerkt werd aan deze maatregel, maar dat deze nog niet zover was.

De maatregel van vrijdag volgt op de ingreep die het kabinet donderdag deed, namelijk dat niet langer meer dan 100 personen bij elkaar mogen komen. Burgemeester Verhoeve raadde mensen dan ook af in grote groepen bij elkaar te komen, maar zei tegelijk niet te kunnen ingrijpen zonder zo’n noodmaatregel.

Speciale ingreep
Een noodverordening is bedoeld om de burgemeester van een woonplaats meer bevoegdheden te geven, bijvoorbeeld in het geval van een gevaarlijke situatie. Het verzamelen van grote groepen is normaal gesproken bij wet toegestaan, daarom is deze speciale ingreep nodig. Eerder werd bijvoorbeeld een lokale noodverordening afgekondigd toen volgens de gemeente Gouda de Turfmarktkerk op instorten stond.

Regionale noodverordening
Het gaat nu om een regionale noodverordening, afgekondigd door de voorzitter van de veiligheidsregio Hollands-Midden, de Leidse burgemeester Lenferink. Politie en handhaving is vanaf gisteravond bevoegd om ‘aanwijzingen en bevelen’ te geven wanneer grote groepen zich toch verzamelen. Burgers die hieraan niet gehoorzamen zijn strafbaar.

De maatregel is tenminste van kracht tot 31 maart. In Hollands-Midden liggen behalve Gouda o.a. de gemeenten: Leiden, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Alphen a/d Rijn en Waddinxveen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl