Weekblad deGouda digitaal

Reizen door Europa

Column – Wanneer u deze column leest is de zomer 2019 net begonnen! Heerlijk straks weer genieten van de zomerzon in Nederland of wellicht elders is Europa. Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, allemaal heerlijke bestemmingen en goed bereikbaar. Traditiegetrouw gaat het grootste deel van de Nederlanders met de auto op vakantie. Enkele weken geleden ben ik u vooruitgesneld om te onderzoeken of Europa weer klaar is voor ons Nederlanders :). Is de auto met de huidige benzineprijzen nog wel ideaal? Of kunnen we beter gaan vliegen en ter plaatse een auto huren?

Ik ben samen met mijn zoon met de auto via Zwitserland naar Italië gereden, eindbestemming Barchi, een klein dorp in midden-Italië in de buurt van Fano (Oostkust). Mijn vriendin nam met het vliegtuig naar Bologna en huurde vanaf het vliegveld een auto om op dezelfde bestemming te komen. Na Italië zijn we samen met de auto naar Frankrijk gereden, langs de Côte D’azur en daarna door midden-Frankrijk via België weer naar Gouda.

Wat is de betere keus? Als eerste de reisduur. Vertrokken met de auto dinsdagochtend vanuit Gouda om 09:30, kwamen we woensdagmiddag om 17:00 uur aan met ruim 1500 kilometer op de teller. Mijn vriendin nam op zaterdagochtend een vlucht vanuit Eindhoven Airport om 07:00 uur (ja een onmenselijke tijd, maar a la) en was dezelfde dag om 13:00 uur op de bestemming gearriveerd. 1-0 voor het vliegtuig.

Dan de reiskosten. Nederland heeft de reputatie duur te zijn met de benzine. Landen als Duitsland, Zwitserland, Italië en Frankrijk zijn vaak goedkoper. Ten tijde van deze test waren de benzineprijzen op een klein hoogtepunt.. Maar niet alleen in Nederland, ook in de andere landen bleken de prijzen hoog of zelfs nog hoger. Alleen in Zwitserland was er een aangenaam tarief aan de pomp. Dan het tolgeld. De afgelopen jaren hebben Zwitserland, Italië en Frankrijk hun tolgeldsystemen behoorlijk uitgebreid en de prijzen zijn flink hoog. In Zwitserland heb je een vignet nodig voor 30 euro, Italië begint direct aan de grens met het heffen van tol. Dit geldt voor alle hoofdsnelwegen in het land. Om van Gouda naar Fano in Italië te rijden met 2 personen was ik 128 EURO aan tol kwijt, 465 euro aan benzine en euro 107 voor de overnachting in Zwitserland. Totaal 730 euro Euro. Dan het vliegtuig, een enkele reis Bologna inclusief belasting en bagage via Transavia 125 euro, autohuur voor een week 100 euro, tolgeld 11,50 euro en 35 euro benzine. Totaal 271,50 euro. Ruim minder dan de helft van de kosten t.o.v. de auto. Reis je met twee personen dan ben je 396,50 euro kwijt. 2-0 voor het vliegtuig!

Er is ook nog zoiets als je ecologische footprint. Het vliegtuig geeft in het algemeen meer CO2 uitstoot dan een auto maar of dit voor deze reis ook geldt, dat weet ik niet. Dus ik laat de CO2 even buiten beschouwing. De vervolgreis naar Frankrijk bevestigde het reeds ontstane beeld, ook in Frankrijk zijn de benzineprijzen fors en het tolgeld is hoog. Natuurlijk, onderweg overnachten is ook al een beetje vakantie en voor mij is autorijden een feest. Maar met de huidige benzineprijzen en tolheffing kun je beter een vliegtuig pakken en ter plekke een auto huren als je samen op vakantie gaat. Zeker in het voor- of naseizoen wanneer je voor weinig een vliegticket kunt boeken. Bon Voyage!

Garro Wiersema

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl