Weekblad deGouda digitaal

Scholen vieren “Adopteer een Monument”

Gouda – Vier Goudse basisscholen nemen weer deel aan ‘Adopteer een monument’ op maandag 18 april. Het is een  jaarlijks terugkerende gebeurtenis dat zich gericht op de vier monumenten die de vier scholen geadopteerd hebben. Deze monumenten herinneren aan gebeurtenissen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Het project ‘Adopteer een Monument’ is een landelijk gebeuren vanuit de Nationale Stichting Adopteer een Monument.

De bijeenkomst begint op om 9.00 uur met een samenkomst in de Sint Janskerk, waar leerlingen eigen geschreven gedichten voorlezen en verteld wordt over de straatnamen van verzetsstrijders door Margreet Hendrikse. Dit jaar leidt Wouter Groot, directeur van de Casimirschool, de bijeenkomst. Na het Wilhelmus gaan de leerlingen eerst naar hun eigen monument om daar een bloemstuk te leggen. Daarna bezoeken ze de andere monumenten waar uitleg over deze monumenten wordt gegeven. Tevens brengen de leerlingen die ochtend een bezoek aan het Verzetsmuseum. Op deze wijze worden de leerlingen betrokken bij de jaarlijkse herdenking van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereld Oorlog in hun eigen woonplaats.

Vaste groep
Al meer dan twintig jaar vormen deze vier scholen de vaste groep deelnemers. De Casimirschool heeft het Joodse Poortje in het Raoul Wallenbergplantsoen geadopteerd, De Aloysiusschool heeft het beeld “St.Joris met de draak” aan de zijkant van het stadhuis, De Plaswijckschool heeft het Bevrijdingsglas in de St. Janskerk en tenslotte heeft Het Schateiland de gedenksteen van Toon Pille bij het Stadskantoor geadopteerd.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl