Weekblad deGouda digitaal

SGP wil verbod op shisha lounges

Gouda – De Goudse SGP wil dat er een verbod komt op shisha lounges waar waterpijpen gerookt worden. Doordat vorige week het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat rookruimtes in de horeca ook vallen onder het algehele rookverbod, vervalt volgens SGP’er Harold Hooglander feitelijk het bestaansrecht van shisha lounges. “Ook vanwege brandgevaar, overlast, uitstraling en handhaving zijn shisha lounges in onze optiek ongewenst”.

Burgemeester Schoenmaker heeft op 30 januari een ‘raadsmemo Shisha lounges en coffeeshops’ naar de raad gestuurd waarin onder meer staat dat het aantal shisha lounges wordt beperkt tot drie in de binnenstad en dat in elke Shisha lounge maximaal 10 waterpijpen mogen worden gerookt in speciale rookruimtes. Kort daarna, op 13 februari, heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat de uitzondering voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is. Hooglander: “Er is bij horecaondernemers in het recente verleden veel gehandhaafd op het algeheel rookverbod. Het toestaan van drie shisha lounges staat dus haaks op deze ontwikkeling.” De SGP-fractie dient daarom woensdag een motie in om de shisha lounges helemaal te verbieden.

‘Waterpijpen erg ongezond’
Naast de rechterlijke uitspraak zijn er voor de SGP nog meer redenen om kritisch te zijn op shisha lounges. Waterpijpen zijn erg ongezond. Als 10 waterpijpen tegelijk worden gerookt, staat dat gelijk aan 1000-2000 sigaretten. Ook is er verhoogd brandgevaar en geeft het veel overlast van rook en stank voor de omgeving. Hooglander vindt de shisha lounges, mede door de veelal afgeplakte ramen, geen aanwinst voor de uitstraling van de binnenstad. Bovendien is een totaalverbod makkelijker te handhaven dan het controleren van de naleving van de drie locaties.

Woensdag wordt over de motie gestemd.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving? Mail het ons via redactie@degouda.nl

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl

Volg ons op Facebook