Weekblad deGouda digitaal
Beatrijs Lubbers

Sint-Jansfeest 24 juni wat een feest

Ooit van Kris Kras gehoord? Dat was een kunstzinnig en pedagogisch verantwoord tijdschrift voor kinderen van acht tot dertien jaar. Ik kreeg het omdat mijn moeder tegen de Donald Duck was, die ik natuurlijk veel liever wilde. Zij las ook geen Libelle of Margriet, maar als ik bij mijn oma logeerde haalde ik mijn hart op aan de ‘Beatrijs’, die alleen wat braver en zediger was dan de Libelle. Wel vertelde mijn vader de bijbelverhalen die op de gebrandschilderde glazen stonden in Franse kathedralen. Opvattingen van ouders (strips deugen niet) zitten diep in je gewoontelichaam, daarom was ik niet echt enthousiast over het project ‘het langste stripverhaal ter wereld’. Gerard W. Rietbergen van atelier Het GouwePalet haalde me toch over een voorbeeld te schilderen van een glas-in-lood-raam met een bijbelspreuk.

  De Sint Jan verbindt ons allemaal

Verschillende scholen en leerkrachten gingen aan de slag. In de Sint Jan hebben liefst 190 kinderen zitten schilderen. Samen ervaren hoe je een idee van binnen uit vormgeeft binnen de grenzen van de boogvorm en de lijnen van het lood. Uiteindelijk zijn er zestien schilderijen gemaakt. Deze tentoon stelling wordt 24 juni in de Sint Jan geopend. Een echt Sint-Jansfeest, de viering van de geboortedag van Johannes de Doper op een van de langste dagen van het jaar. Alleen dan valt er licht door venster 7, wat doet denken aan voorchristelijke spirituele ruimtes van Kelten en Egyptenaren. De Sint Jan verbindt ons allemaal: Protestanten, Katholieken, Joden, onkerkelijken, Antroposofen, Vrijmetselaars en aan dit project hebben vast ook Moslimkinderen meegewerkt. Chapeau voor onze kostelijke koster Maurits Tompot.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl