Weekblad deGouda digitaal

Sinterklaas “zoomt”

Gouda – De kans dat de goedheiligman persoonlijk op bezoek komt is door de corona misère uiterst klein geworden. Neem alleen al het mondkapje dat weliswaar verplicht is maar nauwelijks over de baard te bevestigen is. En dan die twee elastiekjes die rond zijn oren moeten worden aangebracht. Daar zit immers al elastiek om zijn baard op z’n plaats te houden. En wat had je gedacht van zijn mijter waarvan de kans vrij groot is dat deze op zijn oren rust. Zonder mondkapje krijgt de Sint geheid medewerkers van Handhaving achter zich aan. Alles bij elkaar geen goed vooruitzicht voor huisbezoek.

Dan nog Sinterklaas zijn medewerkers
Je weet wel, van die kleurig geklede jongelieden waar men nu zelfs kunstenaars op losgelaten heeft met maar één doel: Doe wat aan het gezicht als het maar geen zwart is. Daar is mee te leven als de zak met cadeautjes maar goed gevuld is. En dat is gelijk het volgende probleem. De Sint is geen digibeet meer en besteedt, tot groot verdriet van de middenstand, steeds meer online. Als hij heden ten dage online bestellingen de deur uit doet wordt er gevraagd naar een afleveringsadres. De oude grote hal, waar hij eerst alles liet afleveren, blijkt niet coronaproof. Dus dan maar gelijk het bestemmingsadres intoetsen. Het gevolg is dat de gemoderniseerde Pietermannen met een nauwelijks gevulde zak voor de deur staan. Mét mondkapje natuurlijk. Volgende probleem: heb je wel eens een Pieterman duidelijk horen praten? Nee dus. Wat denk je nu nog te kunnen verstaan als er ook nog eens een mondkapje over de inmiddels afgeslankte lippen gaat? Kortom, de kans is groot dat de Sint al door Handhavers aangehouden wordt, de Pietermannen het te gênant vinden om aan te bellen en de kinderen niet eens open doen omdat Post NL en z’n concurrenten bijna alles al afgeleverd hebben.

Artikel gaat verder na de foto

Een computer Piet introduceert “Zoom”.
De nieuwe generatie Pietermannen is goed opgeleid en omdat ze in Spanje ook zoveel mogelijk thuis moesten werken zijn de meesten behoorlijk “Zoomproof” geworden. De Sint sloot als laatste in het leerproces bij hen aan, maar eigenlijk al te laat. De Sinterklaas-generatie heeft nu eenmaal meer tijd nodig om zich digitale technieken eigen te maken. Bovendien werkt online bestellen toch weer even anders dan online kletsen. Maar goed, er wordt inmiddels in Nederland een studio ingericht. Er werd nog even gedacht aan de studio van Gouda FM, maar die bleek te klein om behalve de Sint ook een aantal ondersteunende Pietermannen te herbergen. Bovendien was niet bekend of de Chocoladefabriek, waar Gouda FM z’n studioruimte huurt, wel op tijd weer open zou zijn en of de directeur van de bibliotheek het niet te onrustig zou vinden. Uiteindelijk werd een studioruimte gevonden in een vrijgekomen corona testlocatie. Om privacy redenen geven wij het adres niet vrij. Dus kan er “gezoomd” worden.

De laatste test voor dat het zoomspektakel losbarst
In de studio staan een aantal laptops; één voor de Sint en vier voor de “digipieten”. Voorst enkele gastfamilies die zich vrijwillig voor de test hadden opgegeven. Een ouder echtpaar, een gezin met 2 kleine kinderen, een alleenstaande ouder waarvan het kind niet mee wil doen en een groot gezin uit Moerkapelle.
Om met het resultaat te beginnen: De zoomsessies op 4 en 5 december gaan niet door. Waarom dan wel? Lees verder:

  • De Sint zijn baard zit steeds knel tussen de toetsen.
  • De Pietermannen leggen prima verbindingen aan maar lullen door elkaar.
  • Met de oudere generatie komt wel verbinding tot stand maar dan is de tijd al voorbij. Lag dit keer aan de Sint.
  • Het gezin met de 2 kleine kinderen had maar één laptop. De kleintjes bleken gewelddadiger dan verwacht omdat ze de Sint niet constant kusjes op het scherm mochten geven.
  • De alleenstaande ouder werd zo emotioneel dat de Pieten het niet droog hielden en de Sint er zelfs geen raad mee wist.
  • Het grote gezin kende wel discipline en had twee schermen tot beschikking. Maar hier liep het schakelen van de Sint helemaal fout. Vooral omdat er ook nog een tweeling bij zat. De familie gedroeg zich overigens keurig.

De Sint heeft daarna nog hulp bij 50+ gezocht, maar daar zochten ze alleen kandidaten en de Sint viel vanwege zijn leeftijd af. Hij was teveel +.
Tussen 5 december en de kerstdagen zullen we evalueren hoe Sinterklaas desondanks zijn werk heeft kunnen doen.

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl