Weekblad deGouda digitaal

In 2008 kwam voor Sjaak Willemstein het omslagpunt

Hij had in de jaren ervoor zoveel hekel gekregen om tuinen te bestraten met grote en kleine tegels dat hij in dat jaar het roer radicaal omgooide en zich stortte op de duurzame tuin. Willemstein Hoveniers bestaat sinds 1985 en al voor 2008 werd gewerkt aan het ontwikkelen van een natuurlijke tuin, waar nauwelijks plaats is voor tegels of andere harde en afsluitende bestrating.

De groene tuin werd dus het devies waarbij het hergebruik van regenwater gelijk al een grote rol is gaan spelen om tot levende tuinen te komen. Wie het bedrijf van Willemstein bezoekt krijgt ogenblikkelijk een beeld wat men met duurzaamheid bedoelt. Een explosie van vindingrijkheid en prachtige natuurlijke producten die uit de regio of elders uit Nederland komen. Daar komen dus geen internationale transportkosten aan te pas. Een assortiment schuttingen kun je wel vergeten maar natuurlijke afscheidingen via groene heggenschermen vallen gelijk op. Sjaak Willemstein laat zijn bezoekers en klanten weten dat bij warm weer verticaal groen verkoelend werkt en bovendien veel meer tuinbeleving geeft, vogels in de tuin terughaalt en bijdraagt aan schone lucht. Hij maakt ook korte metten met het idee dat een tuin winterklaar gemaakt moet worden. Alleen wat voor de winter gesnoeid moet worden krijgt aandacht maar een tuin waar al het organisch leven drastisch is verwijderd en zodat alleen nog vlakken zwarte aarde zichtbaar zijn, betekent een ramp voor het organisme. Via het hergebruik van water en de keuze van juiste planten is er nauwelijks kans op uitdroging. Een van zijn voorbeelden is het plaatsen van planten met een fl ink en horizontaal bladformaat. Tegenwoordig komen steeds vaker kletterbuien over ons heen en slaat de grond dicht. In geval van de juiste beplanting spatten de regen druppels op de bladeren uiteen waardoor een beheersbare beregening ontstaat.

Een groene ondernemer en een bevlogen voorvechter van de duurzame tuin 
Zijn aanpak om mensen te overtuigen van duurzame materialen, het uitbannen van giftige stoffen en het toepassen van rustgevend groen bleef ook landelijk niet onopgemerkt. Al in 2010 viel Willemstein in de prijzen met een zilveren onderscheiding voor Nederlands duurzaamste hovenier. In de jaren 2014 en 2017 werd de waardering in een gouden onderscheiding uit gereikt. En natuurlijk ruikt dat naar meer. Zo blijft hij zijn klanten en bezoekers op een vakkundige maar levendige manier uitleggen dat een tuin met tegels het water alleen maar naar het riool brengt. Bovendien dat de zonnestraling de temperatuur hinderlijk kan opjagen, wat zelfs een groene heg niet kan compenseren. Steeds meer tuinbezitters hebben oren naar zijn verhaal, hoewel hij soms met lede ogen aan moet zien hoe bij tuinen in nieuwbouwwijken als eerste naar schuttingen en tegels gegrepen wordt. Privacy en gemak zijn de hoofdredenen. Toch is hij ervan overtuigd dat ook deze tuin bezitters vroeg of laat een luisterend oor zullen hebben en de beleving, die men in de woning zo graag creëert, ook in de tuin een plaats kan krijgen. Sjaak Willemstein en zijn enthousiaste medewerkers vertrouwen erop nog heel wat bewoners van Gouda en omgeving naar een weldadige groene en duurzame tuin te leiden. ‘Mijn business = Groen’ is hier dan ook volledig van toepassing.

Sjaak Willemstein

Contactinformatie

 

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl