Weekblad deGouda digitaal

Orchideeënkwekerij SO natural: ‘Duurzaamheid zit in ons DNA’

Wat ooit begon als een kleine tomaat- en slatuinderij, is uitgegroeid tot de grootste pot orchideeënkwekerij van de wereld. De orchideeën van SO natural worden op een liefdevolle en duurzame manier gekweekt en deze manier van werken zorgt er ook nog eens voor dat er ruim 7.000 huishoudens worden voorzien van energie.

Duurzaamheid zit in het DNA van het familiebedrijf, dat al sinds 1959 bestaat. “Duurzaamheid is geen trend, maar de basis van waaruit het bedrijf opereert en keuzes maakt”, aldus Jesse Hanse, E-commerce manager bij Orchids & SO, de winkel en webshop van orchideeënkwekerij SO natural.

“Wij willen een bijdrage -leveren aan een duurzame samen-leving. We leveren een product dat schoonheid in zich heeft. Daarmee maak je op een kleine manier het leven van mensen een stukje mooier.” Ze leggen de focus niet alleen op de -technische kant van duurzaamheid, maar proberen ook goed te zijn voor de maatschappij om hen heen. Zo worden goede doelen en -verenigingen gesteund en gaat de zelf -geproduceerde energie die over is naar huishoudens in
de -omgeving.

Groei
Om te kunnen groeien hebben orchideeën de volgende drie dingen nodig: water, warmte en licht. Al deze behoeftes van een plant probeert SO natural zo duurzaam mogelijk in te richten. Voor de warmte wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een warmtewisselaar, zodat niet elke dag de ketel aan hoeft om de temperatuur op te stoken. “Alle warmte die zomers binnenkomt door de ramen in de kas, wordt ondergronds opgeslagen en
’s winters gebruiken we die -warmte weer om de kas te ver-warmen.” Voor de groei van de planten is veel water nodig, hiervoor gebruiken ze geen leiding-water maar regenwater en dit regenwater wordt later weer -her-gebruikt. Voor licht is energie nodig en die energie wordt zelf opgewekt. “Wat ik zelf een leuk feitje vind, is dat de telers die zorgen voor de planten, weleens zeggen: ‘We hebben meer een dierentuin dan een kwekerij, omdat er heel veel nuttige diertjes worden ingezet zoals roof-mijten, sluipwespen en spinnen. Zo -creëren we een zo biologisch -mogelijk evenwicht in de kas.”
Op dit moment wordt er voor
97 procent biologisch geteeld, dat is al een hele prestatie. Toch -willen de kwekers volledig bio-logisch gaan telen in de toekomst.

Winkel Orchids & SO
De orchideeënkwekerij heeft een winkel en een webshop genaamd Orchids & SO. “Veel mensen- -vroegen of zij ook direct -orchideeën bij ons konden kopen”, vertelt Jesse. Zo is de winkel Orchids & SO ontstaan die donderdag, vrijdag en zater-dag open is. “Maar we willen iedereen in Nederland blij maken met onze orchideeën uit eigen kwekerij, daarom hebben we ook een webshop.” Orchids & SO verkoopt losse orchideeën, groene kamerplanten, woon-accessoires en door de eigen designers samengestelde orchideecreaties. Verder organiseert Orchids & SO speciale klantevenementen en workshops, waarbij de mensen zelf creatief aan de slag kunnen met -orchideeën.

Orchids & SO

Contactinformatie

Bredeweg 62,
2752 AB MoerkapelleT. 079 – 593 52 12
M. 06 – 11 77 17 37 (ma. t/m do.)
M. 06 – 46 76 21 25 (ma. t/m zat.)
E. klantenservice@orchids-and-so.nl
I. www.orchids-and-so.nl
Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl