Weekblad deGouda digitaal

‘Sport is meer dan bewegen’

Gouda – Als onder meer wethouder van burgerparticipatie, burgerinitiatieven en sport houdt Jan-Willem van Gelder zich bezig met projecten als het werkprogramma ‘Kracht van de samenleving’, GOUDasfalt en Gouda 2020. Maar zelf is hij ook actief in de sport. Sportverslaggever Robbert Duijnstee sprak met de wethouder die onlangs in het huwelijksbootje is gestapt. 

Allereerst: van harte gefeliciteerd met je huwelijk. Dat was natuurlijk een bijzondere dag?
“Het was fantastisch, het hele plaatje, de aanzoek en de bruiloft. Het is de mooiste dag van
mijn leven.”

Hoe bevalt het eigenlijk om wethouder te zijn?
“Het bevalt mij goed. Ik begon in oktober 2016. Ik kwam van buiten de politiek. Ik was werkzaam bij het UWV. Ik hield me daar bezig met zaken als organisatieverandering, visie, beleid en organisatiestructuur. Men wilde in Gouda iemand van buiten, die niet actief was binnen de lokale politiek.”

Wat is het mooie aan het werk van wethouder?
“Dat je je met de bewoners bezighoudt. Het is belangrijk om het vertrouwen tussen de bewoner en de overheid te versterken. We willen de Gouwenaars trots laten zijn op hun Gouda. Ik kom in -allemaal verschillende wijken. Het is mooi om te zien hoe deze wijken verschillend zijn van elkaar en hun eigen uitstraling hebben.”

Je was voorheen ook actief als voorzitter bij een hockeyclub, wat is jouw band met sport?
Ben je zelf ook een sporter of alleen een liefhebber?
“Ik ben van jongs af aan heel sportief ingesteld. Ik ski veel en liep vroeger vaak halve triatlons. Verder ben ik erg fanatiek met zeilen. Daarnaast ben ik altijd bezig met fit zijn. Ik sport dan op muziek van de Rolling Stones.”

Het gemeentebestuur wil dat de sportverenigingen de wijken meer betrekken bij de clubs, bijvoorbeeld door de ruimte te verhuren. Hoe ga je om met de participatie van clubs in de wijken?
“We ondersteunen clubs en verenigingen meer dan dat we hen dingen opdragen of corrigeren. We denken mee met de verenigingen en gaan het gesprek met hen aan. Want sport meer is meer dan bewegen. Het gaat ook om mensen bij elkaar brengen.”

En wat houdt de Sportimpulsfonds in?
“We hebben een goede band met Sport.Gouda. We vinden het erg belangrijk dat verenigingen zich bezighouden met softskills, bijvoorbeeld het sociale domein in combinatie met het -maatschappelijke vlak. Als voorbeeld noem ik het initiatief Jongeren Op Gezond Gewicht, nu Gouda Goed Bezig, de campagne die door Aafke van Leeuwen werd gelanceerd. De lokale JOGG-aanpak richt zich op -kinderen en jongeren, hun ouders en hun omgeving, met als doel: de stijging van overgewicht en obesitas onder de jeugd omzetten in een daling.”

Hoe kijk je naar Gouda sportief gezien? Ben je trots op Gouda?
“Sport is een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Het is ook een kracht van de stad. -Sociale cohesie is erg belangrijk in de wijken. Sport levert in Gouda een belangrijke bijdrage aan de -sociale cohesie en daar ben ik trots op. Zo ook op het aantal Goudse sporters die medailles behalen. We hebben veel waardering voor de clubs en de vrijwilligers. We moeten meer naar de positieve -ontwikkelingen kijken dan naar negatieve punten. Ik probeer ook altijd alles positief te benaderen.”

Waar ben je sportief gezien trots op van Gouda?
“Veel mensen zouden clubs als Jodan Boys of sporters als Aafke van Leeuwen noemen. Zij doen het fantastisch, maar ik vind het ook belangrijk een vereniging als de Petanque Vereniging Gouda te noemen. Deze club laat goed zien dat een vereniging een sociaal bindmiddel kan zijn: naast sport ook veel sociale activiteiten. Daarnaast heb ik veel bewondering voor Rugby Club Gouda en de hele cultuur binnen die club. Met veel geduld hebben zij gewacht op hun velduitbreiding. Dat is beloond. Daar kan ik alleen maar mijn petje voor afnemen.”

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl