Weekblad deGouda digitaal

Stadhuis mag niet langer ‘decorstuk op de markt’ zijn

Gouda – De gemeente Gouda is op zoek naar een nieuwe beheerder van het stadhuis op de Markt. Het College van B&W heeft nu een Plan van Aanpak opgesteld dat zij naar de gemeenteraad stuurt. Dat geeft al een inkijkje in de eisen waaraan de nieuwe huurder straks moet voldoen. Een ding is duidelijk; het gebouw moet toegankelijker worden. Wethouder binnenstad Thierry van Vugt wil dat het ‘geen decorstuk op de markt’ meer is.

Dat is geen sneer naar TEKA groep benadrukt hij, over de vorige beheerder van het Stadhuis. Maar het geeft wel een idee van de nieuwe richting die de gemeente in hoopt te slaan. De publieke functie moet meer verbinding opleveren met de stad. Daarmee worden de burgers bedoeld, die het gebouw binnen moeten kunnen lopen, maar ook de verbinding met de culturele instellingen, zoals het museum, de Waag en de St. Jan. “Mogelijk dat we hierbij concessies moeten doen”, zegt wethouder van Vugt, “want het betekent misschien ook dat een dekkende huur niet leidend meer is”.

Maatschappelijke partijen
Daarbij gaat de voorkeur uit naar lokale partijen, aldus van Vugt. Maatschappelijke partijen, maar voor bijvoorbeeld de horeca ook commerciële partners, verklaart hij. Ook van belang, vindt hij, is dat mensen er voor een betaalbare prijs moeten kunnen trouwen. Van Vugt: “We hebben het niet op een bedrag vastgepind, dat kan ik al zeggen, maar het moet betaalbaar zijn”.

VN-verdrag
Naast deze kernpunten worden bij de zoektocht ook andere eisen meegenomen. Denk aan het VN verdrag handicap, waar Nederland aan mee doet. “Dit betekent dat er misschien een lift in moet worden gebouwd”, zegt van Vugt. Hij ziet dit als een concessie om een historisch gebouw als deze te kunnen blijven gebruiken. Burgemeester Verhoeve vat samen: “Sluit aan bij wat er al eeuwenlang gebeurt, met de blik van nu”.

Enquête
Gouwenaars wordt ook gevraagd wat zij willen met het Stadhuis. Het proces is nog niet helemaal duidelijk, maar je kunt denken aan een enquête. “We gaan geluiden erover ophalen en meenemen in het proces”, vertelt van Vugt. Voor het complete wensenlijstje leunt de wethouder ook zwaar op de gemeenteraad, die er in juni over zal debatteren. Het is de bedoeling dat de nieuwe beheerder er begin 2022 inzit, wanneer Gouda 750 van start gaat. “Dat is een spannende planning, maar wij denken dat het vacuüm niet te lang moet duren”. In juni meer.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl