Weekblad deGouda digitaal

Stadsbibliotheek Gouda beste van Nederland?

#Gouda – Een jaar na opening van de nieuwe stadsbibliotheek valt bij directeur Nan van Schendel de nominatie op de mat voor Beste Bibliotheek van Nederland. Of zoiets al eerder is gebeurd, weet ze niet, maar dat alles in een stroomversnelling gaat, staat vast.

“Inspireren is ons hoofdwerkwoord”

“Snel schakelen is ons motto. Dat heeft voor de grote ommezwaai gezorgd die we moesten maken door bezuinigingen. We stonden voor de keus om te bezuinigen op drie bibliotheken of er een grote stadsbibliotheek van maken. We kozen voor het laatste. Zo konden we met elkaar een vestiging opbouwen in plaats van drie bibliotheken afbreken. Ik had niet durven hopen dat het zo goed zou uitpakken. Kijk naar de stroom mensen die hier in en uit loopt”, vertelt ze trots als ze vanaf onze tafel in Kruim naar de ingang wijst. “We wilden een plek creëren die voor iedereen toegankelijk is en die zeven dagen in de week open is.” Het succes is volgens Van Schendel voor een groot deel te danken aan de ruime openingstijden. “We zijn per jaar maar vijf dagen dicht. Dat is toch uniek! Dit kan alleen dankzij de enorme flexibiliteit van onze medewerkers. Deze nominatie zie ik als een beloning voor het harde werken van ons team.”

Inspireren
Het succes schrijft ze daarnaast toe aan de goede samenwerking tussen de vier organisaties (Streekarchief Midden Holland, Drukkerswerkplaats en Kruim eten en drinken) in de Choladefabriek. “Alle vier de organisaties zijn integraal toegankelijk. Je ziet hier geen deur of touw tussen de organisaties. De kracht ligt in het combineren en versterken van elkaar. Dit brengt ook een gemêleerd publiek. Je ziet hier iemand werken aan een oud-historisch onderzoek naast  middelbare scholieren die voor hun tentamens blokken.” Het team van de bibliotheek is continue op zoek naar mogelijkheden om kennis te delen. “Inspireren is ons hoofdwerkwoord. Het hele jaar door organiseren we activiteiten waarbij we spelen met onze collectie. We werken met thema’s en proberen de connectie te maken tussen lezer en schrijver. Zoals bij de thema’s chocola, Vroman en nu de Kinderboekenmaand.”

Stemmen
De Bibliotheek Gouda is één van de zes genomineerden. Het gaat hierbij om die bibliotheek die het best functioneert alsorganisatie die ‘publieke toegang geeft tot informatie en cultuur’. De Beste Bibliotheek van Nederland is een waardering van vakmensen en het publiek, de stem van het publiek telt voor vijftig procent mee.
Tussen 1 en 26 november kan iedereen zijn stem uitbrengen via www.chocoladefabriekgouda.nl

De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 27 november.

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456


E info(@)degouda.nl