Weekblad deGouda digitaal

Stadsgesprek Zwarte Piet

#Gouda – De Traptribune van de Stadsbibliotheek was dinsdag 7 oktober tot aan de bovenste tree gevuld. Onder leiding van Aldith Hunkar, voormalig presentatrice van het NOS (Jeugd)Journaal gingen Gouwenaars met elkaar in gesprek over het personage Zwarte Piet.

Direct bij het begin maakt directeur Nan van Schendel duidelijk dat het geen debat gaat worden, maar een gesprek. “We willen als volwassenen van gedachten wisselen. Er volgt dus geen conclusie.” Na de column van Frits Booy (Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité)  ging het publiek met een panel in gesprek. Het panel bestond uit een voorstander van Zwartie Piet, Jeroen van den Berg (voorzitter Sinterklaascomité Gouda), een voorstander van een nieuwe Piet, Roelof Jan Minneboo (Stichting Nederland Wordt Beter) en het neutrale panellid Rob Witte (Lokaal Centraal). Er ontstonden verschillende discussies. Wie bepaalt of iets racistisch is? Welke gevoelens komen er kijken bij Zwarte Piet? Kan je een feest organiseren waaraan iedereen meedoet? In hoeverre moet je tradities veranderen? Emoties laaiden soms op, maar iedereen kreeg de kans zijn of haar mening te uiten en niemand liep boos weg.

Zwart-wit
Burgemeester Schoenmaker volgde de discussies en was blij met de gesprekken. “Het is een ingewikkelde discussie en soms wordt het letterlijk erg zwart-wit. Ik vind het positief om zoveel betrokkenheid te zien. We moeten er over blijven spreken zodat we in de loop van de tijd met elkaar tot iets komen. Afgelopen weken heb ik veel gesprekken gevoerd in Gouda. Begin volgende week kom ik met een standpunt over de intocht. Het is belangrijk dat de Goudse bevolking zich er in kan vinden.” Stadsdichter Ruud Broekhuizen sluit de avond af met zijn reflectie. Met daarin onder andere de woorden ‘…Als we onze kinderen zwart en wit willen opvoeden, moeten we gewoon een beetje meer zoeken, naar het lachende kind in onszelf….’  Na afloop drinken voor- en tegenstanders een borrel met elkaar en wordt er nog nagepraat.

AldithHunkar
Aldith Hunkar

MiloSchoenmaker
Burgemeester Milo Schoenmaker

stadsgesprek

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl