Weekblad deGouda digitaal

Studentenvereniging Semper Fidelis viert vijfjarig bestaan

Gouda – De Goudse studentenvereniging Semper Fidelis viert dit jaar haar lustrum. In 2013 werd de vereniging opgericht door een groep studenten uit Gouda en sindsdien is het ledenaantal hard gegroeid. Ter ere van het vijfjarig bestaan organiseerde de christelijke studentenvereniging een week lang uiteenlopende activiteiten, zoals lezingen, diners en borrels tot in de vroege uurtjes.

Wie aan Gouda denkt, ziet wellicht niet meteen een bruisende studentenstad voor zich. Marten van der Maas, praeses – voorzitter – van Semper Fidelis, vindt dat Gouda alle eigenschappen heeft om daar verandering in te brengen: “Gouda heeft de potentie om uit te groeien tot een echte studentenstad. Gouda heeft een gezellige binnenstad, het is betaalbaar en er zijn veel studentenwoningen in het centrum. Ook is het heel centraal gelegen, voor je het weet ben je in de grote steden. Onze leden bestaan uit studenten die aan de hogeschool in Gouda studeren en studenten met Goudse roots die ergens anders studeren. Wat ons verbindt, is de connectie met Gouda.”

Christelijke waarden
Bij Semper Fidelis kunnen studenten niet alleen terecht voor gezellige borrels, verenigingsweekenden en het jaarlijkse Fidelistijnendiner, maar ook voor bezinning. “Bij traditionele studentenverenigingen gaat het vooral om een hoop lol en met elkaar een biertje drinken. Wij vinden dat er naast gezelligheid ook ruimte moet zijn voor verdieping. Daarom organiseren we lezingen en debatavonden, bijvoorbeeld over de nieuwe donorwet”, vertelt Van der Maas.

Het christelijk geloof speelt bij de studentenvereniging een belangrijke rol. “Alles wat we doen, doen we vanuit een christelijk perspectief. Al onze leden hebben een christelijke achtergrond. Samen houden we Bijbelstudies en ook bij lezingen is er aandacht voor het geloof.” Bij de vraag of homoseksuele studenten, met het oog op Roze Zaterdag, ook welkom zijn bij Semper Fidelis, antwoordt de praeses: “We staan open voor alle studenten die de christelijke waarden onderschrijven. Zolang je die onderschrijft, kun je lid worden. We willen een vereniging zijn waar iedereen zich welkom voelt.”

Nieuwe vrienden en goede gesprekken
Volgens Van der Maas is het belangrijk om je als nieuwe student aan te sluiten bij een studentenvereniging. “Als je gaat studeren, wil je nieuwe vrienden maken. Tegelijkertijd heb je een basis nodig om op terug te kunnen vallen, want je komt in een nieuwe omgeving terecht. Bij een studentenvereniging maak je die vrienden en ontplooi je jezelf. Je helpt elkaar met studeren, voert goede gesprekken en bouwt aan je netwerk.”

Aan het begin van het collegejaar kunnen nieuwe studenten zich aansluiten bij Semper Fidelis. Ondanks alle ophef over ontgroeningen begin dit jaar, blijft de ontgroening ook bij deze vereniging verplicht. “We hebben een introductietijd met een ontgroenend karakter. In die tijd bouwen leden een band met elkaar op en maken ze kennis met de vereniging. Ze leren onze gedragsregels kennen en zingen het verenigingslied.” Veel wil Van der Maas er niet over kwijt. “Ik denk dat het goed is om de activiteiten die bij de heropvoeding horen, binnen de vereniging te houden. Het heet bij ons bewust geen ontgroening, maar een heropvoeding. Juist omdat wij ons distantiëren van allerlei praktijken die bij andere verenigingen plaatsvinden.” Voor de kosten hoeven studenten het lidmaatschap in elk geval niet te laten. “Ik denk dat er meer geld zit in de drankjes die je koopt tijdens borrelavonden dan in de contributie”,’ stelt Van der Maas lachend.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android 

Gerelateerde artikelen

Print Media Nederland

Uitgever van:

Weekblad deGouda
GoudaFM
GoudaTVVolg ons opContact

Karnemelksloot 31
2806 BA Gouda

T 0182 - 322 456
F 0182 - 322 466

E info(@)degouda.nl